Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.
Πιθανό είναι και ένα ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει ημερομηνία.
Τι είπε για την υπόθεση Μπελέρη
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, στα πλαίσια της Συνόδου χωρών των δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, είχε κατ’ ιδίαν συνάντησή με τον Έντι Ράμα, επαναφέροντας το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρυ ξεκαθαρίζοντας ότι συνδέεται άμεσα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας.
«Και βέβαια, η μία αρχή η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την Ελλάδα, είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Ένας σεβασμός, ο οποίος πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην περίπτωση του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει εδώ και πέντε μήνες προφυλακισμένος».
Τα Τίρανα φιλοξενούν τη σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου
«Ο Μπελέρης έχει το δικαίωμα να ορκιστεί, ακόμη και αν παραμένει προφυλακισμένος»
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης και ουδεμία διάθεση παρέμβασης έχω στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί. Όμως, θέλω να τονίσω, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας.
»Είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο, το οποίο απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη, ένα δικαίωμα, εξάλλου, το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Και είναι πολύ σημαντικό ο κ. Μπελέρης να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να φύγει αυτή η σημαντική σκιά, η οποία αυτή τη στιγμή αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».