Δραματική είναι κάθε ώρα που περνά στην πολιορκημένη από το Ισραήλ Γάζα μετά τον πόλεμο που κήρυξε το Τελ Αβίβ ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε συμφωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες. Το πέρασμα στη Ράφα παραμένει κλειστό.
Οι νεκροί στη Γάζα έχουν φτάσει τις 2.837 (ανάμεσά τους τουλάχιστον 1.000 παιδιά), ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι νερό, ηλεκτρισμός και καύσιμα υπάρχουν μόνο για τις επόμενες 24 ώρες. Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 16/10 ότι στη Γάζα κρατούνται 199 όμηροι, με τη Χαμάς να υποστηρίζει ότι αυτοί είναι 250.
Το Τελ Αβίβ αποφάσισε να εκκενώσει 28 περιοχές στο βόρειο Ισραήλ έτσι ώστε ο στρατός να έχει περισσότερη ελευθερία να δράσει κατά της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, ενώ κλειστά παραμένουν τα σύνορα με τον Λίβανο και έχει δημιουργηθεί «νεκρή ζώνη».
Σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει σχέδιο για «ανθρωπιστική εκεχειρία» που έχει κατατεθεί από την Βραζιλία.
Χτυπήθηκε νοσοκομείο στη Γάζα
Την ίδια στιγμή, το βράδυ της Τρίτης βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή αεροπορία το νοσοκομείο «The Baptist Hospital» στην περιοχή Αλ Ζαϊτούν στην κεντρική Γάζα, με το υπουργείο Υγείας της Γάζας να κάνει λόγο για 500 νεκρούς.
Στα νοσοκομεία της Γάζας είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πιστεύοντας πως δε θα πέσουν θύματα των βομβαρδισμών.
Ο ναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, δήλωσε πως «θα δούμε τις λεπτομέρειες και θα ενημερώσουμε το κοινό. Δεν ξέρω να πω αν ήταν ισραηλινός βομβαρδισμός».
Την επίθεση στο νοσοκομείο καταδίκασαν Αίγυπτος, Καναδάς, Τουρκία, ΟΗΕ, ΠΟΥ, κ.α., με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος.
«Λάθη γίνονται»
«Λάθη γίνονται στον πόλεμο, πάντοτε γίνονται λάθη», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Ιωάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος ε.α, σχετικά με το ενδεχόμενο το χτύπημα αυτό να προοριζόταν για αλλού και να κατέληξε στο νοσοκομείο.
«Αν ήταν κατευθυνόμενη, με τις παρεμβολές που γίνονται μπορεί να εξετράπη».
Η μεγάλη καταστροφή που έγινε μπορεί να οφείλεται «αν μέσα στο νοσοκομείο είχαν άλλα υλικά τα οποία εξερράγησαν».
Σχετικά με τη χερσαία επιχείρηση, ο κ. Κρασσάς τόνισε πως αυτό δεν είναι «αυτοσκοπός», σημειώνοντας ότι σκοπός του Ισραήλ είναι να καταστρέψει τη Χαμάς σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και να απελευθερώσει τους ομήρους.