Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή έχουν βάλει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. To Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα με τους δυο νεκρούς στην «καρδιά» των Βρυξελλών. Ενώ σήμερα το πρωί συναγερμός σήμανε σε 10 αεροδρόμια της Γαλλίας.
Ο συναγερμός χτυπά στο αεροδρόμιο της Τουλούζης και ο κόσμος εκκενώνει το κτίριο μετά από ηλεκτρονικό μήνυμα για τοποθέτηση βόμβας.
Τουλάχιστον δέκα αεροδρόμια σε ολόκληρη τη Γαλλία έλαβαν απειλητικά μηνύματα. Από τη Λιλ και το Στρασβούργο στο Βορρά, τη Νίκαια στο Νότο, τη Ρεν και τη Νάντη στα δυτικά μέχρι τη Λυών στα ανατολικά.
Στο Παρίσι εκκενώθηκε για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα, το Ανάκτορο των Βερσαλλιών, για λόγους ασφαλείας. Το επίπεδο συναγερμού στη Γαλλία βρίσκεται στον ύψιστο βαθμό. Την ανησυχία εντείνει και η δολοφονική επίθεση τζιχαντιστή στις Βρυξέλλες.
Την ευθύνη για τη δολοφονία των δύο Σουηδών φιλάθλων στη βελγική πρωτεύουσα προχθές το βράδυ ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος αναφέροντας ότι στοχοποιήθηκαν επειδή η χώρα τους συμμετέχει στην παγκόσμια συμμαχία που καταπολεμά τους τζιχαντιστές.
Οι βελγικές αρχές λένε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης της επίθεσης, ο 45χρονος Αμπντεσαλέμ Λασουέντ, είχε συνεργούς.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Βελγίου δήλωσε: «Φαίνεται, και χρειάζεται μια εκ βάθους έρευνα για να επιβεβαιώσει, ότι η Σουηδία στοχοποιήθηκε εσκεμμένα εξαιτίας των περιστατικών καψίματος του Κορανιού στη χώρα».
Στις Βρυξέλλες, που παραμένουν σε κατάσταση υψηλού κινδύνου οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και του Βελγίου τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεσμεύτηκαν για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Η πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε: «Εάν κάποιος θεωρείται κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν τη δύναμη να τον αναγκάσουν να φύγει».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο τρομοκράτης, που κατάγεται από την Τυνησία και ζούσε παράνομα στο Βέλγιο, έφτασε πρώτα στην Ευρώπη στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, κατόπιν πέρασε από τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία όπου εξέτισε ποινή φυλάκισης για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πριν επιστρέψει πάλι στην Ιταλία και από εκεί πιθανώς στο Βέλγιο.