Άνδρες ψάχνουν στα συντρίμμια και ζητούν βοήθεια. Πανικόβλητοι όσοι είχαν βρει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του του Ελληνορθόδοξου μοναστηριού του Αγίου Πορφυρίου δέχονται τις πρώτες βοήθειες.
«Είχαμε όλοι βρει καταφύγιο στην εκκλησία. Γύρω στους 400 Χριστιανούς. Μέναμε εκεί. Ξαφνικά, το Ισραήλ βομβάρδισε το κτίριο. Ένας ολόκληρος όροφος βομβαρδίστηκε επάνω από τα κεφάλια μας, χωρίς καμία προειδοποίηση», αναφέρουν.
Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, οκτώ άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
«Έριξαν την βόμβα κατευθείαν στην εκκλησία. Το κτίριο με 385 ανθρώπους μέσα. Ένα διώροφο κτίριο ισοπεδώθηκε. Υπάρχει και άλλη μια εκκλησία στην οποία έχουν βρει καταφύγιο 500 άνθρωποι. Θα την βομβαρδίσουν και αυτή».
Ξεσπούν όσοι εκτοπισμένοι από τα βομβαρδισμένα σπίτια τους είχαν βρει καταφύγιο στο μοναστήρι.
«Δεν έχουμε πουθενά αλλού να πάμε. Το σπίτι μου βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε. Που να πάω τώρα; Δεν έχει μείνει πουθενά αλλού να πάμε. Δεν έχει μείνει άλλο μέρος. Είμαι Χριστιανός στην Γάζα. Βομβαρδίζετε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Γάζα».
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος βρισκόταν στην εκκλησία την στιγμή της επίθεσης.
«Χτύπησαν το κτίριο με τα γραφεία της εκκλησίας, τα οποία είναι σε δρόμο. Η είσοδος του μοναστηριού και τα γραφεία, τα οποία χτύπησαν και τα βομβάρδισαν με πύραυλο. Και κατέπεσε όλο το κτίριο. Κάτι παλιές αποθήκες. Και μέσα είχε και πολλούς Χριστιανούς οι οποίοι εξ αυτών πολλοί έχουν τραυματιστεί. Και έχουμε και νεκρούς», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος.
Για άλλη μια φορά Χαμάς και ισραηλινές αρχές κατηγορούν η μια την άλλη για το χτύπημα.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδικάζει την επίθεση, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Το Πατριαρχείο τονίζει ότι η στόχευση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, συνιστά έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτίριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Το μοναστήρι του Αγίου Πορφύριου
Το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στη Γάζα. Χτίστηκε μεταξύ 1150 και 160 μ. Χ. από τους Σταυροφόρους. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Πορφύριο που διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο Αιώνα.
Ανακαινίστηκε το 1856. Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου έχει αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ομοιότητες με τον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που σήμερα είναι το Μεγάλο Τζαμί της Γάζας.
Στην είσοδο του ναού στη δυτική πλευρά υπήρχε ημιυπαίθριος στεγασμένος χώρος με τρεις μαρμάρινους κίονες, οι βάσεις των οποίων χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφόρων.
Στη βορειοανατολική γωνία του ναού βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Πορφυρίου.
Συγκλονιστική μαρτυρία
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος μετέφερε στο MEGA τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε όταν «χτυπήθηκε» η μονή του Αγίου Πορφυρίου.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα, τα περισσότερα από αυτά μικρά παιδιά, τα οποία είχαν βρει εκεί καταφύγιο.
«Εδώ στο κτήριο που έπεσε σκοτώθηκαν 18 άτομα. 18 νεκρούς, μωρά, λέμε μωρά 4 μηνών, 5, 2 ετών, 3 ετών, στην αγκαλιά των γονέων τους. Έχουμε απεγκλωβίσει, έχουμε σύρει τις σορούς. Οι άλλοι προσπάθησαν και απεγκλωβίστηκαν πολλοί. Τώρα προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τις σορούς 2 ατόμων ακόμα που έχουν μείνει. Είναι ο φύλακας του μοναστηριού ο οποίος είναι μουσουλμάνος και είναι και ένας άλλος χριστιανός, γιατρός και έχουμε καμιά 14-15 άτομα στο νοσοκομείο. Οι οποίοι είναι πληγωμένοι αλλά όχι πολύ σοβαρά».
«Υπάρχει φόβος, φόβος, μεγάλος φόβος. Βομβάρδισαν με πύραυλο διότι άνοιξε τρύπα τεράστια πλάι στο κτήριο της εκκλησιαστικής επιτροπής, το οποίο είναι πλάι στην είσοδο του Μοναστηριού. Μέσα στο κτήριο αυτό υπήρχαν γύρω στα 100-150 άτομα και ευτυχώς που το κτήριο γέρνοντας ακούμπησε στον τοίχο της εκκλησίας και δεν έπεσε το ένα πάνω στο άλλο. Θα είχαν πεθάνει όλοι. Το θέμα είναι γιατί χτυπάνε στους αμάχους και μάλιστα σε έναν χώρο της εκκλησίας. Μέσα στην εκκλησία είναι, μέσα στο μοναστήρι, δεν ήταν εκτός. Είναι ενσωματωμένο μέσα στην αυλή της εκκλησίας και χτυπάνε αμάχους. Ποιος ο λόγος; Εμείς έχουμε μέσα όπλα; Γιατί χτυπήσανε;», είπε.