Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή χειροτερεύει μέρα με την μέρα, με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται, την ώρα που το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ προετοιμάζει την χερσαία επίθεση στην Γάζα.
Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ενώ έχουν σημειωθεί και συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ στα λιβανέζικα σύνορα.
Οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει πολλές δυνάμεις για να μπουν στην Λωρίδα της Γάζας και μπορεί να έχουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό δυνάμεων στο βόρειο μέτωπο, στον Λίβανο, καθώς εκεί βρίσκεται η Χεζμπολάχ.
Η Χεζμπολάχ είναι μία οργάνωση με καλύτερη εκπαίδευση από την Χαμάς και διαθέτει πολύ πιο ισχυρό οπλισμό.
Από χθες φαίνεται ότι και το κράτος της Υεμένης αναμείχθηκε, καθώς όπως έγινε γνωστό ένα αμερικανικό πλοίο αναχαίτισε πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τους αντάρτες Χούθι που ελέγχονται από το Ιράν.
Οι Η.Π.Α. ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μεσόγειο
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η Ουάσιγκτον έστειλε το USS Gerald Ford θέλοντας να συμβολίσει την «ατσάλινη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου».
Μία εβδομάδα αργότερα, οι ΗΠΑ έστειλαν το USS Eisenhower και τα συνοδευτικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς».
Παράλληλα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το Ισραήλ στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών. Ενισχύουν δε και την παρουσία τους στην Μέση Ανατολή, στέλνοντας το USS Mount Whitney, την ναυαρχίδα του έκτου Αμερικανικού Στόλου.
Το USS Mount Whitney χαρακτηρίζεται ως το «νευρικό σύστημα» του αμερικανικού στόλου. Το πλοίο αυτό έχει την δυνατότητα να διοικεί όλο τον 6ο στόλο και να συντονίζει τις ενέργειες με το κέντρο Διοίκησης στην Ουάσιγκτον.
Αποτελείται από 300 άτομα πλήρωμα και μέσω των κεραιών που διαθέτει «διαβάζει» όποια περιοχή βρίσκεται.
«Πρέπει να είναι έτοιμα τα συστήματα Patriot της χώρας μας»
«Η Ελλάδα είναι μέρος της αντιβαλλιστικής ασπίδας. Έχουμε τα συστήματα Patriot, όπου το 2011 σε άσκηση εκτοξεύτηκαν από την Κρήτη για να αναχαιτίσουν πυραυλικό σύστημα που έφυγε από την περιοχή της Σαντορίνης, δίνοντας σήμα εντοπισμού. Η λογική λέει ότι στα συστήματα Patriot της Ελλάδας πρέπει να είναι έτοιμα να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε βαλλιστική επίθεση», είπε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Θεόδωρος Λιόλιος.