Η Νίκη Κάρτσωνα, επιχειρηματίας και personal shopper, και η Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το άγχος και πώς αυτό επηρεάζει τα παιδιά.
Κεντρικό θέμα της σημερινής εκπομπής «Όλα για τη ζωή μας», είναι το άγχος, ένας σκληρός πρωταγωνιστής της καθημερινότητας.
Πολλοί άνθρωποι αποδέχονται σχεδόν παθητικά ότι ζουν σε μία κοινωνία που τους αγχώνει εξίσου όλους, παιδιά και ενήλικες και ότι αυτό είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει.
Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η άποψη πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το άγχος και όχι να το περιορίσουμε είναι όχι μόνο λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη: δημιουργεί αγχώδη παιδιά, τα οποία εξελίσσονται σε αγχώδεις ενήλικες.
Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι η Νίκη Κάρτσωνα, η οποία ως μητέρα μιλά για το πώς μαζί με τον σύζυγό της προσπαθούν να μεγαλώσουν τον γιο τους με λιγότερο άγχος και θυμάται όλα όσα την άγχωναν και εκείνη ως παιδί.
Η Νίκη Κάρτσωνα μιλώντας με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη ανέφερε πως και η ίδια ως παιδί είχε άγχος.
Η Άννα Κανδράκη, κλνική ψυχολόγος, μίλησε για την διαχείριση του άγχους.
Πώς μπορεί να αντιληφθεί ένας γονέας ότι το παιδί του είναι αγχωμένο;
Το άγχος μετατρέπεται σε παθολογική κατάσταση όταν επηρεάζει την λειτουργικότητα ενός ανθρώπου. Για τα παιδιά είναι λειτουργικότητα το να είναι ευτυχισμένα και να μπορούν να έχουν κοινωνικές επαφές. Συνεπώς, όταν βλέπουμε παιδιά που δεν είναι χαρούμενα και ξέγνοιαστα είναι ένα «καμπανάκι» αφύπνισης.
Γεννιόμαστε ή γινόμαστε αγχώδεις;
Δεν υπάρχει γονίδιο άγχους, είναι ένας πολύ μεγάλος μύθος. Υπάρχουν συγκεκριμένες γονεϊκές συμπεριφορές που ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε άγχος.
Άγχος και φοβίες στα παιδιά
Οι φοβίες στην παιδική φάση – ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση – είναι φυσιολογικές. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το συναίσθημα του άγχους είναι μεταδοτικό.
Η στενή σχέση τους άγχους με την θλίψη
Το άγχος και η θλίψη είναι αδελφικά συναισθήματα. Πολλές φορές μπορεί το αίσθημα της θλίψης να «κρύβεται» πίσω την αίσθηση του άγχους.
Το άγχος είναι ένα βαθύ συναίσθημα που μπορεί να εμφανιστεί και μέσα από μία κρίση πανικού.
Το μυστικό για να μην δημιουργήσουν οι γονείς αγχώδη παιδιά
Το πιο σημαντικό είναι να δεχτούν οι άνθρωποι ότι δεν μπορούν να τα προβλέψουν και να τα ελέγξουν όλα, τόνισε η κλινική ψυχολόγος.
Οι συμπεριφορές των γονιών που «γεννούν» αγχώδη παιδιά
Το πρώτο κομμάτι ξεκινάει από την βρεφική ηλικία που έχει να κάνει με μία μαμά που είναι συναισθηματικά απούσα κι έτσι διαταράσσεται ο μητρικό δεσμός. Το παιδί αναπτύσσει το άγχος της εγκατάλειψης και νιώθει ότι πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνο του.
Το δεύτερο είναι η υπερπροστατευτική μαμά που νιώθει ότι πρέπει να τα προβλέψει όλα κι έτσι οδηγείται σε αποφυγές δραστηριοτήτων που οδηγούν το παιδί να νιώσει ανεπαρκές σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.
Το τρίτο έχει να κάνει με το κομμάτι της υποτίμησης των συναισθημάτων που νιώθει ένα παιδί.