Στο νοσοκομείο κατέληξαν Αυστριακοί που πήραν πλαστό Ozempic εν αγνοία τους, εμφανίζοντας συμπτώματα υπογλυκαιμίας και επιληπτικές κρίσεις. Όλα αυτά μόλις μία εβδομάδα μετά την προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων πως κυκλοφορούν «μαϊμού» σκευάσματα που πλασάρονται ως Οzempic.
Ινσουλίνη περιείχε και αυτή η συσκευασία που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο σε τιμή σοκ.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ,
«Για μένα είναι απαγορευτικό να αγοράσεις κάτι από διαδίκτυο. Ειδικά όταν είναι προϊόν ψυγείου και είναι ενέσιμο καλό είναι να ξέρεις από πού θα το πάρεις», δήλωσε ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
«Καμπανάκι» για πλαστά Ozempic
Έγινε ανάρπαστο ως το μυστικό αδυνατίσματος για τους σταρ του Χόλιγουντ.
Η αυξημένη ζήτηση το κατέστησε δυσεύρετο στα ράφια των φαρμακείων, με αρκετούς να αναζητούν το Ozempic ή το γεννόσημο φάρμακο σε ιστοσελίδες διαδικτύου.
Πωλείται μέχρι και στην ιστοσελίδα Etsy. Γράφει «απαγορεύεται η κατανάλωση», παρόλ’ αυτά έχει εξαντληθεί.
Ένα κορίτσι πίστεψε πως αγόρασε από το διαδίκτυο το Ozempic σε τιμή προσφοράς. Αποτέλεσμα να παραλάβει στα χέρια της ένα προγεμισμένο στυλό έγχυσης, που σίγουρα δεν περιείχε το φάρμακο για τους διαβητικούς.
Η συσκευασία βοηθάει σε ένα βαθμό να διακρίνει κανείς αν πρόκειται για γνήσια συσκευασία, με δεκάδες χρήστες του TikTok να ανεβάζουν βίντεο με τις διαφορές που φέρει το γνήσιο και πλαστό Ozempic.
Στην Αμερική η κατάσταση έχει πάρει άλλες διαστάσεις, με καταναλωτές να αναζητούν το Ozempic για να αδυνατίσουν μέχρι και στη μαύρη αγορά.
«Στη χώρα μας είναι στις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, οπότε ας μην καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις, αλλά να το αγοράζουν από το φαρμακείο που εμπιστεύονται», είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Η τιμή του Ozempic στη χώρα μας ανέρχεται στα 100 ευρώ. Μετά από απόφαση του ΕΟΦ, χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.