Σαν βόμβα έσκασε στους κοσμικούς κύκλους η είδηση πως μέλος της οικογένειας Ελευθερουδάκη, της γνωστής αλυσίδας βιβλιοπωλείων, συνελήφθη από άνδρες του τμήματος Αναζητήσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Η 64χρονη είναι γόνος της μεγάλης αθηναϊκής οικογένειας Ελευθερουδάκη και πρώην σύζυγος γνωστού δημοσιογράφου και πολιτικού.
Η σύλληψη έγινε στο Παλαιό Ψυχικό, καθώς σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα της νομοθεσίας περί επιταγών και για την μη καταβολή εργατικών εισφορών. Η δε συνολική ποινή φυλάκισης σε βάρος της φτάνει τα 24 έτη και 11 μήνες, με συνολική χρηματική ποινή κοντά 38.000 ευρώ.
Συνώνυμο των βιβλίων το όνομα Ελευθερουδάκης
Το όνομα Ελευθερουδάκης είναι συνώνυμο των βιβλίων. Από τα εμβληματικά βιβλιοπωλεία με την επιβλητική επιγραφή ως τις ελληνικές ταινίες με τον Βουτσά, που το όνομα ήταν συνώνυμο της ευρυμάθειας.
Το βιβλιοπωλείο ήταν σημείο συνάντησης και κέντρο αναφοράς και από εκεί αγόραζαν ακόμα και πρωθυπουργοί τα δώρα τους. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα περάσει την πύλη στις 31/12/2006, θα περιεργαστεί τα βιβλία και θα επιλέξει τα δώρα του για τα εγγόνια του.
Εκεί βρέθηκε και ο Μιλτιάδης Έβερτ το 1993 παραμονές Χριστουγέννων.
Το πρώτο βιβλιοπωλείο και το πρώτο βιβλίο που απευθυνόταν στα παιδιά
Η παρουσία των βιβλιοπωλείων στην Αθήνα ξεκίνησε το 1898 από τον πατριάρχη Κωνσταντίνο Ελευθερουδάκη, που αγόρασε το παλαιότερο διεθνές βιβλιοπωλείο της Αθήνας των Beck και Barth το 2016.
Στις 30 Σεπτεμβρίου θα κατεβάσει ρολά μετά από 21 χρόνια παρουσίας στην οδό Πανεπιστήμιου. Το κατάστημα της αλυσίδας και η δραστηριότητα θα συνεχιστεί ηλεκτρονικά.
Το βιβλιοπωλείο την 1/10/1989 θα γιορτάσει τα «100 χρόνια Ελευθερουδάκης» και τα πλάνα από το ιστορικό αρχείο του MEGA δείχνουν μία άλλη εποχή, που η επιχείρηση άκμαζε και τα γενέθλια ήταν κοσμικό γεγονός.
Παράγοντες της αγοράς θα εκτιμήσουν πως τα ανοίγματα στο πνεύμα της μόδας της εποχής για βιβλιοπωλεία – καφέ – πολυχώρους ευθύνονται για το άδοξο τέλος.
Οι μετακομίσεις και οι τρεις γενιές κυριαρχίας στις εκδόσεις
Η παρουσία στα εκδοτικά πράγματα της χώρας που κυριάρχησε ξεκινάει το 1903 με ένα παιδικό βιβλίο. Το 1906 γίνεται η μετακόμιση στην πλατεία Συντάγματος, το 1962 νέα έδρα στη οδό Νίκης και το 1995 ήρθε ο εμβληματικό πολυώροφο κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου, με την δυναστεία να συμπληρώνει τρεις γενιές και όπως θα γράψει το in.gr.
Τελικά όμως το 11άρι φαίνεται πως δεν ήταν γούρικο και έτσι 2 χρόνια μετά νέα μετακόμιση θα βρει την επιχείρηση.
Τα πράγματα δεν πήγαν κατ΄ευχήν και η εταιρεία, που το 2008 έκανε τζίρο 24 εκατ., έπεσε στις μόλις 500.000 ευρώ το 2015. Τα στοιχεία θα δώσει μάλιστα προ 7 ετών ένα άλλο μέλος της οικογένειας Ελευθερουδάκη, η Σοφία, μιλώντας στο newsit.
Για την εκδοτική επιχείρηση τελικά τα δάνεια έγιναν θηλιά και οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν με τα οικογενειακά διαμερίσματα να βγαίνουν στο σφυρί, όπως και το αρχοντικό στην Κουνουπίτσα στις Σπέτσες και το μέλλον να μοιάζει τελικά να πηγαίνει γοργά όλο και πιο κοντά στο οπισθόφυλλο αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού.