Η ισορροπία του απόλυτου τρόμου. Κάθε βήμα κρατάει την αδρεναλίνη στο κόκκινο, με τις εικόνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να κόβουν την ανάσα.
Η χθεσινή τραγωδία στο Αγιοφάραγκο της Κρήτης, με την πτώση που έστειλε στον θάνατο ακαριαία το νεαρό ορειβάτη, φέρνει στο προσκήνιο το άγνωστο σε πολλούς Slackline.
Ένα extreme spοrt που ξεκίνησε στο εξωτερικό και πριν από λίγα χρόνια όχι μόνο έφτασε στη χώρα μας, αλλά άνοιξαν και σχολές για τους ενδιαφερόμενους, που μπορούν να κάνουν μαθήματα.
Από τη μια πλαγιά στην άλλη, πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Με όσους το επιχειρούν να ξέρουν εκ των προτέρων πως η ζωή τους εξαρτάται από τη μεταλλική ζώνη ασφαλείας που είναι δεμένοι.
Την Τρίτη στο Αγιοφάραγκο, κάτω από συνθήκες που βρίσκονται υπό διερεύνηση, ένας 38χρονος ορειβάτης όμως, βρέθηκε στο κενό.
Ο διασώστης που λίγο αργότερα εντόπισε τη σορό του θύματος μιλάει στο LIVE NEWS και περιγράφει τα όσα είδε και έζησε.
«Το παιδί ήταν στην άμμο, στην μέση στην άμμο. Το είχαν σκεπάσει με ένα sleeping bag».
Στο σημείο της τραγωδίας σήμανε συναγερμός από τους φίλους του θύματος που έβλεπαν τα πάντα, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν το παραμικρό για να βοηθήσουν.
«Όταν πήγαμε εμείς αυτός ήταν μόνος, τον είχαν αφήσει μόνο, σκεπασμένο. Ήρθε ο λιμενικός κι είπε ‘ποιος είναι αυτός; πώς το λένε το παιδί;’. Και λένε ‘ δεν ξέρουμε εμείς τίποτα, ούτε τον είδαμε. Χθες κατέβηκε, τον είδαμε κατά τύχη’. Ψέματα, δεν θέλει να μιλήσει κανείς από αυτούς πώς έγινε η διαδικασία».
Η απόσταση από τον ένα βράχο στον άλλο στο Αγιοφάραγκο είναι 250 μέτρα. Με τους νεαρούς που επιχειρούν αυτή την παράτολμη εναέρια διάσχιση να χρειάζονται κατά μέσο όρο κάτι περισσότερο από 5 λεπτά για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή.
Μαθήματα slackline και εικόνες εντυπωσιακές
Για το Slackline έχει γεμίσει κόσμο το κέντρο του Παρισιού και η πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Πας. Με τον βαθμό δυσκολίας όμως, να ανεβαίνει πάνω από ενεργά ηφαίστεια, αλλά και πολικές θερμοκρασίες σε βουνά της Νοτίου Αμερικής.
Η μόδα έφτασε πριν λίγα χρόνια και στη χώρα μας.
Υπεύθυνος σχολής στη Καλαμάτα εξηγεί στο LIVE NEWS τι συμβαίνει στις προπονήσεις αλλά και τι αισθάνονται οι νεαροί.
«Το slackline από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν αλλάξεις το περιβάλλον», είπε ο εκπαιδευτής, Δημήτρης Καούρης.
Στην αρχή, ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός. Όπως και το ύψος. Σταδιακά όμως, όσοι αντέχουν συνεχίζουν σε ύψη που ζαλίζουν.
Όπως τονίζουν αθλητές αλλά και εκπαιδευτές, με το slackline γυμνάζει κανείς όλα τα σημεία του σώματός του και αυξάνει την αντοχή του.
Το slackline προήλθε από ορειβάτες τη διάρκεια του 1980. Σε ημέρες ξεκούρασης είχαν την ιδέα να δέσουν σχοινιά αναρρίχησης ανάμεσα σε δέντρα για να παρατηρήσουν και να διαπιστώσουν αν μπορούσαν να ισορροπήσουν.
Σαράντα τρία χρόνια μετά υπήρξε ο πρώτος νεκρός στη χώρα. Με τους στενούς συγγενείς του αδικοχαμένου ορειβάτη να παραμένουν συντετριμμένοι και τις έρευνες για τις ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας να συνεχίζονται.