Εκατοντάδες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα, ενώ δεκάδες ήταν τα θύματα από τις αεροπορικές διαδρομές του Ισραήλ τα ξημερώματα στη Ράφα και το Khan Younis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.
Δύο ακόμα γυναίκες απελευθέρωσε η Χαμάς, η οποία για να απελευθερώσει άλλους 50 ομήρους ζήτησε ως αντάλλαγμα να εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόταση, κατηγορώντας τη Χαμάς για την έλλειψη καυσίμων.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη ενώ σημάδια κλιμάκωσης εμφανίζονται και στα σύνορα με τον Λίβανο.
Δεν είναι η ώρα για κατάπαυση του πυρός λένε οι ΗΠΑ, οι οποίες συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή.
Δραματική έκκληση του ΟΗΕ
Θα διακόψει τις εργασίες στη Λωρίδα της Γάζας έως το βράδυ της Τετάρτης λόγω έλλειψης καυσίμων, προειδοποιεί η υπηρεσία αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
Μέσω της ανακοίνωσης η υπηρεσία αρωγής ζητεί να λάβει περισσότερα καύσιμα, καθώς, «τίθεται σε κίνδυνο η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη».
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων, Μαρτίν Γκρίφιθς, υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) πως «χρειαζόμαστε περισσότερα (σ.σ. καύσιμα) και τα χρειαζόμαστε τώρα».
Στο Ισραήλ ο Μακρόν
Στο Ισραήλ βρέθηκε πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της χώρας του στο Τελ Αβίβ, ενώ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρότεινε ο συνασπισμός χωρών που μάχεται κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία να επεκταθεί και κατά της Χαμάς.
Ωστόσο, αργότερα μέσα στην ήμερα, το Elysee ανασκεύασε τη δήλωσή του, καθώς εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «πηγή έμπνευσης» από τη μάχη κατά του ISIS και για διερεύνηση των πιθανοτήτων για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο κατά της Χαμάς, αλλά σε συγκεκριμένες πτυχές.
«Ο στόχος είναι να αντλήσουμε έμπνευση από την εμπειρία του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS και να ελέγξουμε ποιες πτυχές μπορούν να εφαρμοστούν και κατά της Χαμάς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Γάλλου προέδρου. «Είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε, μαζί με τους εταίρους μας και με το Ισραήλ, σχετικά με τις σχετικές κατευθύνσεις δράσης κατά της Χαμάς».
Μαρτυρίες σοκ
Η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ, Σιν Μπετ και η Αστυνομία, ανέκριναν από κοινού έξι μαχητές – κρατούμενους της Χαμάς στη Γάζα που συμμετείχαν στις καταστροφές και τη μαζική δολοφονία της 7ης Οκτωβρίου.
Τα πλάνα από την ανάκριση δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και δείχνουν ορισμένα κρίσιμα αποσπάσματα των δηλώσεών τους.
Κάθε μαχητής περιγράφει τη δική του εμπειρία, ωστόσο οι ισραηλινές υπηρεσίες σημείωσαν ορισμένα κοινά θέματα.
Σε όλους δόθηκαν σαφείς οδηγίες να σκοτώνουν και να απαγάγουν πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών. Ενώ το έκαναν αυτό, οι διοικητές τους έμειναν πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με τη Jerusalem Post.
Ένας από τους μαχητές αποκάλυψε πως τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, τους είχαν τάξει από 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα, σε όποιον «έφερνε έναν όμηρο πίσω στη Γάζα».
Είπαν ότι το σχέδιό τους ήταν να καταλάβουν τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν και να κρατήσουν τις θέσεις τους εκεί μόλις τελειώσουν τις δολοφονίες και τις απαγωγές των κατοίκων.
Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Σιν Μπετ και την Αστυνομία δείχνει τους διάφορους πράκτορες της Χαμάς να αναφέρονται με λεπτομέρειες στις ενέργειές τους το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.
Επικίνδυνοι για τη Δύση οι μοναχικοί λύκοι
«Οι μοναχικοί λύκοι είναι μια κατάσταση που δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι», είπε, μιλώντας στο MEGA ο αντιστράτηγος ε.α, Ιωάννης Μπαλτζώης.
«Ο μοναχικός λύκος χτυπάει, δεν τον ενδιαφέρει να γλιτώσει ο ίδιος. Η μόνη του επιθυμία είναι να πεθάνει ως μάρτυρας και να πάει στον παράδεισο. Είναι καταστάσεις που εμείς δεν τις διανοούμαστε»
Όπως λέει ο ίδιος, το πρόβλημα κυρίως αφορά την κεντρική Ευρώπη.
«Η Χαμάς έχει βρεθεί με όπλα δυτικά που έστειλε η Δύση στην Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι μια μαύρη τρύπα, πολλά όπλα που έστειλε η Δύση κατέληξαν στη Χαμάς», συμπληρώνει ο ίδιος.