Στην σκιά της δραματικής κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή αλλά και υπό τον φόβο μιας ασύμμετρης απειλής και για την Ευρώπη οι 27 ηγέτες συναντώνται απόψε στις Βρυξέλλες.
Με επίκεντρο τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τόνισε πως είναι επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να προστατευθούν οι άμαχοι.
«Να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης, και να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Δεν θα κουραστώ να το λέω η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού».
Η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό, κάτι που ο πρωθυπουργός θα πει και στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς σε τηλεφωνική επικοινωνία απόψε.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναμένεται οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ζητούν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις» των βομβαρδισμών στη Γάζα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε: «Έχουμε ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δύσκολες στιγμές, είναι σημαντικό να επιδείξουμε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη, ενωμένη να υπερασπιστεί τις αρχές μας, τις αξίες μας και γι’ αυτό υποστηρίζουμε το Ισραήλ στο δικαίωμα της αυτοάμυνας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Ανθρωπιστικό Δίκαιο».
Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι στην ατζέντα της Συνόδου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επομένη της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, τόνισε ότι μπορούμε να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα.
«Από όλους αναγνωρίζεται αυτή η τεράστια προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από τα δύσκολα χρόνια και να γίνει πια ένας πρωταθλητής στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι προσπάθεια μιας κυβέρνησης μόνο είναι μία προσπάθεια συνολική του ελληνικού λαού έτσι χαιρετίστηκε και από την κυρία Λαγκάρντ».
Η Ελλάδα συμφωνεί για την εκταμίευση 50 δις ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά ζητά περισσότερους πόρους για τη μετανάστευση και για τη στήριξη των χωρών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
Διχασμένη η Ε.Ε. για τον πόλεμο στο Ισραήλ
Σε λίγη ώρα στο δείπνο των ηγετών θα συζητηθούν οι τελικές διατυπώσεις για το κοινό ανακοινωθέν.
Εν πολλοίς όλο αυτό έχει να κάνει με την ιστορία της κάθε χώρας και το παρελθόν της. Έτσι κάποιοι δεν θέλουν να δείξουν ότι ζητούν μέτρα σε βάρος του Ισραήλ, ενώ κάποιοι άλλοι είναι σταθερά πιο κοντά στην παλαιστινιακή πλευρά διαχωρίζοντας την προφανώς από την Χαμάς.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν χώρες όπως είναι το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία που είναι σταθερά υπέρ της Παλαιστίνης, ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει καμία χώρα υπέρ της Χαμάς, καθώς αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση.
Η Ελλάδα από την πλευρά της στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, αλλά είναι και υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ για την δημιουργία δύο κρατών.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αμπάς
Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς. Σε αυτή ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς και τις ενέργειές της.
Παράλληλα, τόνισε ο πρωθυπουργός ότι για να εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή η λύση πρέπει να είναι μόνο πολιτική.