Η αθλητικογράφος Σοφία Αλατζά και η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, με MSc στη Διατροφή και Άσκηση, Γιούλη Ματσαμά μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τους ψυχαναγκασμούς του κάθε ανθρώπου, και στη διαδικασία να αποκτήσει και να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Γνωρίζουμε ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Στην προσπάθειά μας να την διατηρήσουμε και να την ενισχύσουμε όμως, μπορεί να προβούμε σε ακρότητες.
Η Σοφία Αλατζά αναφέρθηκε στις «ακρότητες» και αν έχει βγει ποτέ εκτός προγράμματος σε ό,τι έχει κάνει στη ζωή της.
«Πάντα ήμουν πειθαρχημένη από μικρή, χωρίς να γίνεται εμμονή η άσκηση. Στην διατροφή πρόσεχα, είχα όρια αλλά δεν είχα στερηθεί τίποτα. Στην εφηβεία έφτασα στα όρια τη εμμονής που είχα και άλλες ανασφάλειες. Μπορεί να ήμουν όλη μέρα με μία σαλάτα, και την επόμενη να έτρωγα περισσότερο. Δεν μου αρέσουν οι ακρότητες στον τρόπο ζωής, στην άσκηση, στη διατροφή, όταν το βλέπω, το κατακρίνω. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο, να πιεζόμαστε και να αγχωνόμαστε ή να έχουμε μερικά κιλά λιγότερα;», είπε αρχικά η αθλητικογράφος.
Για την εγκυμοσύνη και τις ακρότητες ανέφερε πως, «κάποιες γυναίκες είναι πιο αυστηρές με τον εαυτό τους, θεωρώ ότι είναι μία περίοδος που πρέπει να την απολαμβάνουμε. Να ακούμε τις ανάγκες μας, χωρίς υπερβολές. Δεν μπορώ να πω ότι στερούμαι. Για τα κιλά το σκέφτομαι, και να πάρω κιλά θα τα χάσω μετά».
Η κ. Ματσαμά έδωσε την επιστημονική διάσταση του θέματος.
«Η ορθορεξία στο άκουσμά της θα μπορούσε να ακούγεται ως κάτι ισορροπημένο. Ωστόσο όταν η εν λόγω ισορροπία ξεπεράσει τα όρια και φτάσει στα άκρα, τότε μιλάμε για την νευρική ορθορεξία. Μιλάμε για έναν ψυχαναγκασμό να τρώνε υγιεινά με πολλές προεκτάσεις», εξήγησε.
Για το λίπος και τα όρια μίλησαν Σοφία Αλατζά και Γιούλη Ματσαμά.
«Δεν είχα εμμονές με το να μετράω το λίπος μου, προσπαθούσα να είμαι υγιής», δήλωσε η δημοσιογράφος, ενώ η κ. Ματσαμά συμπλήρωσε: «τα σόσιαλ μίντια προβάλουν το πολύ αδύνατο σώμα ως το ιδανικό, δαιμονοποιούν τα τρόφιμα, και πολλοί ακολουθούν αυτό το πρότυπο με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε ακρότητες, μία εξ αυτών είναι και η απώλεια λίπους. Το σώμα, σε κάτω από 15% λίπους παρουσιάζει προβλήματα. Είναι σημαντικό οι επιστήμονες υγείας να είμαστε εκπαιδευμένοι, να ξέρουμε τα όρια, να κάνουμε σωστή αξιολόγηση στα άτομα».
«Η υγιεινή ζωή είναι θέμα εκπαίδευσης, τώρα είναι μία καλή στιγμή. Υπάρχει η πειθαρχία και η αυτοπειθαρχία. Η πειθαρχία είναι όταν έχουμε έναν «μπαμπούλα» και μας λέει ότι πρέπει να κάνουμε διατροφή ή άσκηση. Η αυτοπειθαρχία είναι όταν μπορούμε να τα κάνουμε χωρίς να έχουμε απαραίτητα κάποιον δίπλα μας. Θα πρέπει να φιλτράρουμε αυτό που βλέπουμε στα σόσιαλ μίντια και σε αυτό που παρουσιάζεται», υπογράμμισε η ειδικός.
Υγιεινός τρόπος ζωής, για την Σοφία Αλατζά πριν την εγκυμοσύνη, είναι γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα, και διατροφή “όλα με μέτρο”.
«Είναι άσχημο που πολλοί αθλητές παίρνουν αναβολικά», πρόσθεσε.
Η Γιούλη Ματσαμά σημείωσε: «είναι σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης αναβολικών, παρόλο που μπορεί να νιώθουν καλά με το σώμα τους από το αποτέλεσμα αυτών».
Μπαίνει ο σύγχρονος άνθρωπος σε «καλούπια»;
Η ειδικός απάντησε πως, «αυτό ισχύει πάρα πολύ. το πιο σωστό είναι να αφουγκραστούμε το σώμα μας. το να μην τρώμε απ΄ έξω ή να παράγουμε όλα τα προϊόντα σπίτι μας, δείχνει μία τελειομανία, μία ανασφάλεια, και την εσωτερική φωνή του που του λέει το “σωστό και το λάθος”».
Για το γεγονός ότι κάποιοι γυμνάζονται υπερβολικά για να μπορούν να τρώνε, είπε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής πως, «πολλοί αντισταθμίζουν την άσκηση γι’ αυτά που καταναλώνουν μέσα στην ημέρα. Στην ουσία τιμωρούν το δώμα τους με την άσκηση, είναι ακραίο αυτό. Με ισορροπημένη διατροφή και μέτρο μπορείς να είσαι υγιής. Στα γυμναστήρια υπάρχει εμμονή. Παραγκωνίζουν βασικά κομμάτια της ζωής τους, ακόμα και την δουλειά και την οικογένειά τους, για να είναι συγκεντρωμένοι στο γυμναστήριο. Ό, τι μας ωφελεί μπορεί ταυτόχρονα να μας το στερήσει αν είναι σε υπερβολικό βαθμό. Θέλει μέτρο παντού γιατί οι συνέπειες είναι πάρα πολλές».