Ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, και ο Παναγιώτης Παστουσέας, αντιναύαρχος ε.α & επίτιμος υπαρχηγός ΓΕΝ, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ.
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας περνά σε ακόμη πιο άγρια φάση. Ο παλαιστινιακός θύλακας δέχθηκε από αέρος και θαλάσσης τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου ενώ μεγάλη στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ εισέβαλε και δημιούργησε προγεφύρωμα εντός της Λωρίδας της Γάζας.
Ταυτόχρονα με την ένταση των χτυπημάτων οι Ισραηλινοί έχουν αποκόψει κάθε δυνατότητα επικοινωνίας στη Γάζα.
Εξίσου δύσκολη είναι και η κατάσταση και στο νότιο τμήμα της Γάζας όπου θεωρητικά είναι πιο ασφαλής καθώς από εκεί τους ζητούν να εκκενώσουν.
Την ίδια ώρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, έβγαλε το βράδυ του Σαββάτου ένα διάγγελμα, λέγοντας πως ο πόλεμος τώρα μπαίνει στην δεύτερη φάση του.
Επίσης, είπε πως το σφυροκόπημα θα είναι έντονο και μακρύ έως ότου νικηθεί ο εχθρός.
Οι δηλώσεις του έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με συγγενείς των ομήρων, οι οποίοι είπαν πως οι χερσαίες επιχειρήσεις βάζουν σε κίνδυνο της ζωές των ανθρώπων τους, δίνοντας ένα τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό και κάνοντας ερωτήσεις για τους ομήρους, αλλά δε πήραν απαντήσεις.
Διαδήλωση στην Τουρκία υπέρ της Παλαιστίνης
Στην Τουρκία, χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παρευρεθούν στη «μεγάλη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε με ελικόπτερο και εμφανίστηκε στην σκηνή μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ, τον ακροδεξιό εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και τον Νετανιάχου ως τρομοκράτη ενώ κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία.
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τουρκίας είναι τα εξής:
Σαμπάχ: Θα πληρώσει τίμημα το Ισραήλ που είναι εγκληματίας πολέμου
Μιλάτ: Ο τουρκικός στρατός να πάει την Δημοκρατία στο Τελ Αβίβ
Ο Ερντογάν και ο ρόλος του στην εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας πως είναι σαφές πως τις επόμενες εβδομάδες ενώ το Ισραήλ θα προσπαθεί να εξουδετερώσει τα τούνελ που βρίσκονται κάτω από πολλά σημεία της πόλης της Γάζας, παράλληλα θα έχουμε προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει την ηγεμονία στον αραβικό κόσμο.
«Η Χαμάς ήθελε να ακυρώσει την προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Υπάρχουν πολλοί ‘’πατέρες’’ αλλά κάποιοι από αυτούς παίζουν ένα πολύ προσεκτικό παιχνίδι, όπως η Σαουδική Αραβία, και η Τουρκία προσπαθεί να ‘’καπελώσει’’ σε επίπεδο ρητορικής. Όσο μένουμε στη ρητορική, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για το σύνηθες παιχνίδι του Ερντογάν. Το ερώτημα είναι εάν θα μείνουμε στη ρητορική γιατί η κατάσταση πάει για ανάφλεξη και τις επόμενες εβδομάδες είναι βέβαιο πως το Ισραήλ θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει τα τούνελ».
Ο Παναγιώτης Παστουσέας, αντιναύαρχος ε.α & επίτιμος υπαρχηγός ΓΕΝ, είπε πως η μεγάλη εικόνα είναι πως η Τουρκία δεν απευθύνεται μόνο στο Ισραήλ αλλά έρχεται αντιμέτωπη και με τη Σαουδική Αραβία.
«Η Τουρκία αμφισβητεί τις δύο ηγεσίες και υποδαυλίζει τους λαούς που έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα του μουσουλμανισμού. Ο Ερντογάν αποσκοπεί να γίνει ηγέτης των μουσουλμάνων. Η αίσθησή μου είναι πως το Ιράν είναι πιο μετρημένο από το Ερντογάν. Εμείς είμαστε στο μέτωπο της σύγκρουσης. Πρέπει να δούμε τα κίνητρα που οδήγησαν την Χαμάς στην επίθεση αλλά και ποιοι κρύβονται από πίσω. Τρεις χώρες μπορεί να είναι, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν και εμείς είμαστε στο μέτωπο που σχηματίζεται».
Ο κ. Κώστας Λάβδας είπε πως μπαίνουμε σε μία φάση ανάφλεξη.
«Είναι ακραίο πως πάμε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι γεγονός όμως πως θα πάμε σε ανάφλεξη, ειδικά στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο διότι υπάρχει πια μεγάλο μέτωπο. Μπορεί να αποτρέψει χώρες, και εάν αποτρέψει το Ιράν τότε η Τουρκία θα αποδειχτεί πως είναι πιο εμπρηστικός παράγοντας από άλλες χώρες εκτός ΝΑΤΟ. Είναι πολύ πιθανό να χτυπήσει η Χεζμπολάχ. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρξουν. Η απόφασή μας στον ΟΗΕ ήταν σωστή. Ήταν το σωστά αναμενόμενο».