Ο αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας συνεχίζονται αδιάκοπα στη Λωρίδα της Γάζας με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για «πολιορκία» της πόλης της Γάζας από δύο πλευρές, σε μια προσπάθεια να την αποκόψουν από την υπόλοιπη λωρίδα.
Σε λιγότερο από 24 ώρες το Ισραήλ κατάφερε χτυπήματα στην περίμετρο του νοσοκομείου αλ-Κουντς, του Ινδονησιακού νοσοκομείου αλλά και του μοναδικού αντικαρκινικού στη Γάζα και επιμένει να ζητά την εκκένωση του νοσοκομείου αλ-Σίφα όπως και όλων των υπολοίπων.
Ο κ. Ιατρίδης μίλησε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εντός της Γάζας.
«Το σχέδιο του Ισραήλ, που είχε δύο επιλογές όπως είχε πει ο ισραηλινός, αρχηγός ΓΕΣ, η μία ήταν να κάνει άμεσα σε λίγες βδομάδες μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση αλλά θα έπρεπε να εμπλακεί σε έναν αστικό πόλεμο και δεν θα ήταν καλή επιλογή, και η δεύτερη ήταν να χωρίσουν τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο, ειδικά στα βόρεια, και αυτό προσπαθεί να κάνει ο Νετανιάχου», είπε αρχικά.
Έχει αποκλείσει το βόρειο κομμάτι από όλες τις πλευρές και αυτή τη στιγμή χωρίζει τη Γάζα στη μέση, με κύριο στόχο να φτάσει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο το Αλ- Σίφα που είναι κοντά στην θάλασσα όπου εκεί έχει πληροφορίες ότι εκεί είναι το στρατηγείο της Χαμάς. Το νοσοκομείο έχει 1.500 κλίνες για ασθενείς, 4.000 προσωπικό και υπάρχουν πάνω από 10.000-14.000 που προσπαθεί να προστατευτεί. Και επειδή το Ισραήλ δεν μπορούσε να βομβαρδίσει γι’ αυτό αποφάσισε να μπουν έτσι οι επίγειες δυνάμεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να μπουν χωρίς να το βομβαρδίσουν και εκεί να καταστρέψουν το στρατηγείο και τα στελέχη της Χαμάς. Και από την άλλη να περικυκλώσουν την Γάζα χωρίς να μπουν στον αστικό ιστό», συμπλήρωσε ο κ. Ιατρίδης.
Και πρόσθεσε: «Οι μάχες που δόθηκαν ήταν σκληρές, γι’ αυτό αποφάσισαν να περικυκλώσουν τη Γάζα. Αν καταφέρουν να εξοντώσουν τα στρατηγεία, θα περικυκλώσουν την Γάζα έτσι ώστε να τελειώσουν τα καύσιμα και τα τρόφιμα δεν θα υπάρχουν γεννήτριες μέσα στις στοές, θα τελειώσει το οξυγόνο και θα αναγκαστεί η Χαμάς να βγει προς τα έξω. Υπολογίζεται να είναι πάνω από 4 μήνες, και σύμφωνα με τους Αμερικάνους ειδικούς, θα πάρει 9 μήνες».
Αναφορικά με τις συμμαχίες αλλά και τους εχθρούς του Ισραήλ, ο κ. Ιατρίδης επεσήμανε ότι, «είδαμε ήδη βέλη από τη Χαμάς ότι δεν υποστηρίζει τον αγώνα τους και πράγματι το είδαμε όλοι, ότι η Χεσμπολάχ δεν έχει εμπλακεί άμεσα. Φαίνεται πως είτε δεν έχει λάβει το πράσινο φως από το Ιράν λόγω των ΗΠΑ ή ότι δεν θέλει να εμπλέκει και τον Λίβανο σε έναν τέτοιο πόλεμο, καθώς έχει πολλά προβλήματα και πολιτικά και κι οικονομικά».
Μήπως το Ιράν θυσίασε τη Χαμάς μόνο και μόνο για να ακυρωθεί η συμφωνία του Αβραάμ;
Σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, «ένας από τους στόχους ήταν αυτός. Αυτός ο πόλεμος έφερε κοντά για πρώτη φορά τους 2 κλάδους του Ισλάμ, τους σουνίτες και τους σιίτες – η Χαμάς είναι σουνίτες και η Χεσμπολάχ σιίτες – οπότε αυτή η προσέγγιση δημιουργεί προβλήματα στις δυτικές χώρες που έχουν μουσουλμάνους είτε ως μετανάστες είτε ως πολίτες».