Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία εξπρές που αναμένεται να χτυπήσει το Σάββατο. Η διάρκειά της θα είναι μικρή, 24 ωρών ωστόσο μέσα σε λίγες ώρες θα πέσει πολύ μεγάλος όγκος νερού με τους μετεωρολόγους να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.
Η κακοκαιρία «έδειξε τα δόντια» της με το Ρίο να πλημμυρίζει, μια γυναίκα σε κατάσταση σοκ να παγιδεύεται μέσα στο αυτοκίνητό της κάτω από πλημμυρισμένη γέφυρα στο Ρίο.
«Έρχονται δύο – τρία πάρα πολύ δυνατά ρεύματα. Οι από πίσω μού έκαναν σήμα με τα φώτα για να τα δω, αλλά εγώ δεν τα πρόσεξα γιατί είχε πολλή βροχή και θόρυβο. Με παρέσυρε το νερό και με πήγαινε γύρω – γύρω», περιέγραψε η εγκλωβισμένη.
Ένας άνδρας κολυμπά και προσεγγίζει το όχημα. Ανοίγει την πόρτα του συνοδηγού, την ηρεμεί και καταφέρνει να απεγκλωβίσει τόσο εκείνη, όσο και τον σκύλο που είχε μαζί της.
«Το θέμα είναι ότι δεν άνοιγαν οι πόρτες μου και το νερό άρχισε να ανεβαίνει. Πήγα να πνιγώ. Αν δεν ήταν ένας άνθρωπος να έλθει να με βγάλει, θα είχα πνιγεί κι εγώ και το σκυλί μου».
Μέσα σε λίγα λεπτά δυνατής νεροποντής, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε περιοχές της Αχαΐας μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι βρέθηκαν στο ίδιο έργο θεατές.
Κεντρικοί δρόμοι της Πάτρας πλημμύρισαν, από τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, που βούλιαξε στα νερά μέχρι την Ηρώων Πολυτεχνείου και την παραλιακή λεωφόρο.
Καταστήματα «βούλιαξαν», με τους μαγαζάτορες να παίρνουν σκούπες για να απομακρύνουν τα νερά.
Στη νέα Εθνική Οδό, υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας το μεσημέρι μετά από κατολισθήσεις, στο ρεύμα προς Αθήνα, λίγο μετά το Αίγιο. Αλλά και στην Παλαιά Εθνική οδό, όπου κινδύνευσαν άνθρωποι.
Τα ακαθάριστα φρεάτια, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, ευθύνονται για τη συσσώρευση μεγάλου όγκου νερού στους δρόμους σε Πάτρα και Ρίο.
Αλλά και στο Μεσολόγγι, παιδάκια σε νηπιαγωγείο αναγκάστηκαν να επιδοθούν σε ακροβατικά για να μπουν στις αίθουσες του σχολείου.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν από το μεσημέρι της Παρασκευής και θα διαρκέσουν έως και το βράδυ του Σαββάτου, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.
Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας αναμένεται να βρεθούν τα Επτάνησα, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος, η Δυτική Θεσσαλία, η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Λέσβος και η Ρόδος.
Ενώ για την κακοκαιρία αποφασίστηκε να τεθεί σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός μηχανισμός, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.