Στις 08:26 το πρωί οι κάτοικοι της Εύβοιας πετάχτηκαν στους δρόμους από τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ, που έγινε αισθητός και στην Αττική.
5,1 Ρίχτερ «χτυπούν» την πολύπαθη Εύβοια. Σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας καταγράφεται η ισχυρή δόνηση.
Η γη τρέμει. Τα προϊόντα στα ράφια ακολουθούν τον ρυθμό των Ρίχτερ.
Ένας υπάλληλος καταστήματος τρέχει να βγει από το κτίριο. Οι συσκευασίες γκρεμίζονται σαν χάρτινοι πύργοι.
Οι κάτοικοι έντρομοι βγήκαν από τα σπίτια τους στο Προκόπι.
«Ξαφνικά μια έντονη βουή και αρχίσαν να πέφτουν τα ποτήρια από τα ράφια. Ο κόσμος ήταν ανήσυχος, όλοι φώναζαν. Επικρατούσε μία χαοτική κατάσταση στο χωριό», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.
O ισχυρός σεισμός έγινε στις 08:26 το πρωί με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,2 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός προκάλεσε ρωγμές σε σπίτια και ζημιές σε καταστήματα, ενώ δρόμοι έκλεισαν από κατολισθήσεις βράχων.
«Έχει ανοίξει το σπίτι στην ουσία και φοβόμαστε τους μετασεισμούς. Η δόνηση ήταν πολύ ισχυρή. Ήταν σαν την Αθήνα το 1999, ήταν πολύ έντονη δόνηση και κοντά σε εμάς», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.
«Η περιοχή δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλους σεισμούς. Συνήθως έχουμε τέτοιες σεισμικές ακολουθίες κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Το θετικό είναι ότι δεν πάμε πάνω από 5,2 – 5,3 Ρίχτερ. Θεωρώ ότι αυτός ο σεισμός είναι οροφή», είπε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας.
Από ένα αχαρτογράφητο, μικρό ρήγμα, όπως λένε οι σεισμολόγοι εκδηλώθηκε ο σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική. Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.
«Φαίνεται να υπάρχει μια μετασεισμική ακολουθία, όχι πλούσια, φτωχή θα έλεγα. Δεν έχουμε κάποιο ισχυρό μετασεισμό, εάν θεωρήσουμε τον 5, 2 ως κύριο σεισμό», είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Θανάσης Σκορδίλης.
Λίγη ώρα αργότερα οι πολίτες στην περιοχή έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, να αποφεύγουν σημεία όπου υπάρχουν φαράγγια και βράχια.
Η «χαρτογράφηση» των σεισμολόγων για τις επικίνδυνες περιοχές
Η νέα σεισμική δόνηση έχει εντείνει τις ανησυχίες των σεισμολόγων οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και περιμένουν να περάσουν οι επόμενες 48 ώρες για να πουν με βεβαιότητα εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.
Η προσοχή των ειδικών έχει στραφεί στον Κορινθιακό κόλπο, αλλά και στα ρήγματα των Ιόνιων Νησιών:
-Στο «μικροσκόπιο» ο Κορινθιακός
Έντονη σεισμική δραστηριότητα
Δονήσεις: 0,5R – 3,9R
1981 (Αλκυονίδες): σεισμός 6,7R
-Τα ρήγματα στα Ιόνια Νησιά
Λευκάδα-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος
Σεισμοί: 6R -7R
1983 (Κεφαλονιά): σεισμός 6,8R