Η Χεζμπολάχ έχει κοινά χαρακτηριστικά με την Χαμάς και κυρίως έναν μεγάλο κοινό εχθρό, το Ισραήλ.
Όλα τα ενδεχόμενα άφησε ανοιχτά ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ακόμα και μιας περιφερειακής σύγκρουσης, λέγοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις περαιτέρω επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και στο Λίβανο.
Στο μήνυμά του ο σεΐχης Νασράλα δήλωσε ότι η οργάνωσή του δεν γνώριζε τα σχέδια της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, την οποία επικρότησε, ενώ εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον του Ισραήλ αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ποια είναι η Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε από μουσουλμάνους κληρικούς το 1982. Ξεπήδησε από την εισβολή του Ισραήλ στον Βόρειο Λίβανο. Οπαδοί της ήταν αρχικά υποστηρικτές του Αγιοτολάχ Χομεϊνί στο Ιράν και οι στρατιώτες της εκπαιδεύτηκαν από άνδρες των Φρουρών της Επανάστασης.
Ένας από τους πρωταρχικούς της σκοπούς από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα είναι η εξάλειψη του Ισραήλ.
«Η Χεζμπολάχ έχει μεγάλη δύναμη στον Λίβανο. Έχει και πολιτική και στρατιωτική δύναμη. Το σιιτικό κίνημα ηγήθηκε στο κίνημα κατά της ισραηλινής εισβολής στον Βόρειο Λίβανο όταν ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Παρά την απόσυρση του Ισραήλ το 2000, η Χεζμπολάχ διατήρησε την δύναμη της με την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν. Για το Ιράν, η οργάνωση είναι πολύ σημαντική. Για την αποτροπή οποιασδήποτε επίθεσης από το Ισραήλ και για να ασκεί επιρροή στην περιοχή», αναφέρει ρεπορτάζ του Al Jazeera.
Το 2006, η Χεζμπολάχ πολέμησε για 34 ημέρες στα σύνορα με το Βόρειο Ισραήλ, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση.
Στις 8 Οκτωβρίου, μια ημέρα μετά την επίθεση στο Ισραήλ, η Χεζμπολάχ, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, χαρακτηρίζουν τρομοκρατική, στήριξε την Χαμάς.
«Χαιρετίζουμε τις αγαπημένες μας οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης, όπου και αν ανήκουν. Είναι όλοι ενωμένοι στην αντίσταση. Λέμε σε όλους πως το έθνος είναι μαζί σας. Η καρδιά μας, το μυαλό μας, η ψυχή μας, η ιστορία μας, τα όπλα μας, οι πύραυλοι μας… ό,τι έχουμε, είναι μαζί σας», δήλωσε ο Χασέμ Σαφιεντίνε, ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Χασάν Νασράλα συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal αναφέρει πως η ρωσική Wagner αναμένεται να δώσει αντιαεροπορικά συστήματα στην Χεζμπολάχ, μέσω της Συρίας. Αυτές οι πληροφορίες έχουν θορυβήσει το Ισραήλ και τους συμμάχους τους. Το Κρεμλίνο απαντά πως πρόκειται για αβάσιμα δημοσιεύματα.