Σήμερα το πρωί συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία στρέφεται κατά της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η εισαγγελική διάταξη, που απαγορεύει στην Αρχή να παράσχει ενημέρωση σε όσους τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη) συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νίκου Ανδρουλάκη, με την οποία ζητάει να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώσει εκείνους, των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), ενώ παράλληλα στρέφεται κατά της ΑΔΑΕ.
Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές και να μην μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,να έχει πρόσβαση και ενημέρωση για τα προσωπικά του δεδομένα που έχει Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και μάλιστα την στιγμή που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοιου είδους απαγορεύσεις, τόνισαν οι συνήγοροι του κ. Ανδρουλάκη ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει από το ΣτΕ την ακύρωση της πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του να ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ.
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από την ΑΔΑΕ να του γνωστοποιηθεί η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του.
Επιπρόσθετα, ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει από το ΣτΕ να αναγνωρισθεί ότι η διάταξη του νόμου 4790/2021 με την οποία απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.