Mεγάλη κινητικότητα και ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Κογκρέσο λόγω της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της Χαμάς.
Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς είναι ένα θέμα που δεν έχει λάβει την δέουσα προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζουν στις ΗΠΑ.
Για πάνω από μια δεκαετία, ο Ερντογάν έχει κάνει την Τουρκία καταφύγιο για την τρομοκρατική οργάνωση σε τέτοιο βαθμό που οι αναλυτές την περιγράφουν ως «τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Χαμάς μετά τη Γάζα».
Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, μετέβη στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν λεπτές ισορροπίες και να ισορροπήσει στη στήριξη που προσφέρει στο Ισραήλ – καθώς υποστηρίζει πως έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα – και από την άλλη θέλει να μετριάσει την ανθρωπιστική κρίση και να αποφύγει τον κίνδυνο μίας γενικευμένης ανάφλεξης.
Γι΄ αυτόν τον λόγο απορρίπτει τις εκκλήσεις απ΄τον αραβικό κόσμο για πλήρη κατάπαυση του πυρός.
Από την άλλη πλευρά όμως, πιέζει το Ισραήλ να υπάρχουν μερικές καταπαύσεις πυρός, προκειμένου να δοθεί μία «ανάσα» και μία δυνατότητα να μπει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Σε αυτό επικεντρώνει την προσοχή του ο Μπλίνκεν, δηλαδή στις ανθρωπιστικές του προσπάθειες. Ωστόσο εισέπραξε ένα μεγάλο «όχι» από τον Μπένιαμιν Νετανιάχου για μία ενδεχόμενη παύση του πυρός με την Χαμάς και να απελευθερωθούν και άλλοι όμηροι.
Η πολιτική πίεση που υπάρχει γι΄αυτόν τον σκοπό είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βρίσκεται στην Ιορδανία σήμερα και θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από αραβικά κράτη, και θα υπάρχει και εκπρόσωπος της Παλαιστίνης.
Μεγάλη δυσφορία στο Κογκρέσο για τη στάση της Τουρκίας με τη Χαμάς
Στην αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ, το Πεντάγωνο έδωσε εντολή να τεθεί η βάση σε κατάσταση επιφυλακής και να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας γιατί πραγματοποιούνται πορείες εναντίον των ΗΠΑ και φοβούνται το ενδεχόμενο προβοκάτσιας.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν μόνο καλό δεν έκαναν ωστόσο οι ΗΠΑ κρατούν μία διπλωματική στάση.
Τι γίνεται με τα F-16 για την Τουρκία και τα F-35 για την Ελλάδα
Αναφορικά με τα F-16 η επίσημη θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Στο Κογκρέσο όμως αυτές οι δηλώσεις έχουν γεννήσει ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία και δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει τη στάση του Κογκρέσου στο θέμα των F-16 στην Τουρκία.