Ένα στημένο τραπέζι. Τα πάντα είναι έτοιμα για το δείπνο. Οι καλεσμένοι όμως λείπουν, δεν είναι εδώ.
Οι 242 καρέκλες είναι κενές. Πάνω τους έχουν τοποθετηθεί φωτογραφίες των απαχθέντων από τη Χαμάς.
Το σύνθημα είναι «#bring them home». Φέρτε τους σπίτι.
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες βράδυ από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής έγινε μια δυνατή έκκληση για συμπαράσταση και βοήθεια.
Ο 22 ετών Εβιατάρ Νταβίντ είναι ένας από τους 240 Ισραηλινούς, τους οποίους κρατά ομήρους η Χαμάς από το «μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου.
Ο Εβιατάρ πήγε να γιορτάσει μαζί με 4 φίλους του στο φεστιβάλ Supernova που «πνίγηκε» στο αίμα. Δεν επέστρεψε ποτέ όμως.
Η μητέρα του, Γκάλια Νταβίντ, με όσο κουράγιο της έχει απομείνει περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο απήχθη ο γιος της από τη Χαμάς.
«Ο γιος μου απήχθη ενώ πήγε να γιορτάσει με χαρά, με ζωή, με ευτυχία. Πήγε σε ένα πάρτι το οποίο συμβόλιζε την αλληλεγγύη και την ειρήνη και δεν επέστρεψε. Απήχθη από τη Χαμάς και κρατείται σήμερα στη Γάζα, δεν γνωρίζουμε που», είπε η μητέρα του.
Στο πλευρό της μητέρας του βρίσκεται ο αδερφός του Εβιατάρ, Ιλάι.
Ο ίδιος περιγράφει πως εκείνο το πρωί ξύπνησαν με τον ήχο των σειρήνων και η μητέρα του έστειλε κατευθείαν μήνυμα στον Εβιατάρ για να δει αν είναι καλά. Μετά από μια ώρα χάθηκε η επικοινωνία μαζί του. 6 ώρες αργότερα η οικογένεια έλαβε δυο βίντεο που έστειλε η Χαμάς.
«Από εκείνη την στιγμή η ζωή μας άλλαξε. Είναι ένας εφιάλτης στην πραγματικότητα. Είναι ένας εφιάλτης 30 ημερών», είπε ο αδερφός του Εβιατάρ.
Με δυσκολία και με δάκρυα στα μάτια, η Ορίτ Μειρ περιγράφει την τελευταία φορά που είδε τον γιο της, Αλμόγκ, στις έντεκα το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου, όταν κι έφυγε με φίλους του για το φεστιβάλ Supernova.
«Την τελευταία φορά που μίλησα με το παιδί μου ούρλιαζε στο τηλέφωνο και μου έλεγε “μαμά σε αγαπώ, ρίχνουν ρουκέτες και πυροβολούν παντού, δεν ξέρω τι συμβαίνει , θα σε ξαναπάρω τηλέφωνο, μαμά σε αγαπώ” και από τότε δεν τον άκουσα ποτέ ξανά.Η κόρη μου έστειλε στο facebook τη φωτογραφία του Αλμόγκ και 3 ώρες αργότερα λάβαμε ένα βίντεο από κάποιον που τον αναγνώρισε. Από εκείνη τη στιγμή ο κόσμος μου καταστράφηκε», είπε η μητέρα του Αλμόγκ.
Όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση καταχειροκρότησαν τις δυο γυναίκες θέλοντας να δώσουν κουράγιο και στις δυο γυναίκες που ήρθαν στην Ελλάδα προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την ελληνική κοινή γνώμη για την κατάσταση των αγαπημένων τους ανθρώπων.