Ειδικοί επιστήμονες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μίλησαν στο «Πάμε Δανάη» για την υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ που έχει προσφέρει τα μέγιστα την εξιχνίαση υποθέσεων που αφορούν στο διαδίκτυο αλλά και για τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο.
Ο Βασίλειος Παπακώστας, διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μίλησε για την δυσκολία του επαγγέλματος.
«Η πίεση του χρόνου στο επάγγελμα δεν σου επιτρέπει να
εφησυχάσεις η να κάνεις το παραμικρό λάθος. Τα περιστατικά που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι αυτά που αφορούν στους ανήλικους και γυναίκες που εκβιάζονταν μέσω του διαδικτύου με γυμνές φωτογραφίες», είπε αρχικά.
«Όταν έρχεται ένας άνθρωπος εδώ πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι είναι σαν να ήρθε ένας δικός μας άνθρωπος. Κανένας ποτέ δεν θα μας ζητήσει κωδικούς με ένα μήνυμα. Εάν γίνει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να επικοινωνήσει με την τράπεζα», συνέχισε ο κ. Παπακώστας.
Η Dr. Αιμιλία Δουκελή, Τμηματάρχης καινοτόμων δράσεων και στρατηγικής αναφέρθηκε στην έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο και στους κινδύνους που υπάρχουν.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα παιδί στο διαδίκτυο είναι τόπος θα χειριστεί την κοινωνική του ζωή», τόνισε η ειδικός.
«Ό,τι και να συμβαίνει σε ένα παιδί η έναν ενήλικα, έχει φωνή και πρέπει να το πει, όχι να το υποστεί. Το παιδί δεν πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό του. Έχουμε πολλά περιστατικά με αυτοτραυματισμούς και απόπειρες αυτοκτονίας. Ο γονέας πρέπει να μάθει να έχει ποιοτική επικοινωνία με το παιδί. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τη σημερινή εποχή είναι η άγνοια των γονέων. Το sexting έχει κλιμακωθεί και είμαστε πια στο sextortion, που είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός και εξαναγκασμός. Όταν οι συνομιλίες γίνονται αργά το βράδυ, όταν οι γονείς έχουν κοιμηθεί, τότε αρχίζει το grooming, που ο δράστης προσπαθεί να μειώσει τις αναστολές του θύματος. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, η γονική συναίνεση είναι μέχρι τα 15 έτη», συμπλήρωσε ο Dr. Γεώργιος Νάκος, ψυχολόγος της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.