Απολύτως ενδεικτική της κρισιμότητας των στιγμών στη Μέση Ανατολή είναι η ασταμάτητη κινητικότητα των τελευταίων 24ωρων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Στην Τουρκία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Με μια ψυχρή χειραψία υποδέχτηκε στην Άγκυρα τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν. Ο πρόεδρος Ερντογάν απέφυγε να συναντηθεί με τον Μπλίνκεν, ενώ οι δύο υπουργοί, μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν δυόμισι ώρες, δεν έδωσαν συνέντευξη Τύπου, αποφεύγοντας να δώσουν μαζί απαντήσεις σε ερωτήματα για τις διμερείς σχέσεις μετά το «κατηγορώ» Ερντογάν προς την Αμερική.
Εκατοντάδες διαδηλωτές κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήριζαν τον Μπλίνκεν ανεπιθύμητο και τις ΗΠΑ συνένοχο του Ισραήλ στη γενοκτονία στη Γάζα.
Το κλίμα φάνηκε πιο θερμό κατά τον αποχαιρετισμό των δύο υπουργών, αλλά ο Μπλίνκεν έκανε μόνος του δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του.
«Είχαμε πολύ σημαντικές συνομιλίες με χώρες της περιοχής για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο καθένας ώστε να διασφαλιστεί πως η σύγκρουση δε θα επεκταθεί σε άλλες χώρες και βέβαια παραμένουμε προσηλωμένοι στους ομήρους που κρατά η Χαμάς. Γνωρίζουμε τη βαθιά ανησυχία που υπάρχει εδώ για τις τρομακτικές απώλειες στη Γάζα, στους Παλαιστίνιους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε αθώους αμάχους. Μια ανησυχία την οποία μοιραζόμαστε και εργαζόμαστε σε καθημερινή βάση».
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Την ίδια στιγμή, στο αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου προσγειώθηκε το C-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για άμαχους της Γάζας.
Η βοήθεια περιλαμβάνει φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό που συγκεντρώθηκε με μέριμνα των υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας.
Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για τη συντονισμένη παροχή βοήθειας στους αμάχους της Γάζας.