Μετά τις καταγγελίες που έφερε στο φως το MEGA για τις δυσλειτουργίες του Tαμείου Aνάκαμψής, όπως οι αμέτρητες απρόσμενες ακυρώσεις σημαντικών έργων αλλά και οι μη πληρωμές έργων που είναι σε εξέλιξη, η αρρυθμία... φαίνεται πως δεν τελειώνει εκεί καθώς οι μικρές επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από το Tαμείο Aνάκαμψης.
Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν αποκλεισμένες από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε: «Από τα 12.5 δις του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι δανειακοί πόροι, οι μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι κυριολεκτικά αποκλεισμένες, καμία πρόβλεψη για αυτές».
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι οι κύριοι ωφελούμενοι είναι αποκλειστικά οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι οι μικρές
Το 85,9% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις μεγαλύτερες των 10 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 63 δάνεια τα οποία έχουν λάβει μόλις 36 εταιρείες/όμιλοι.
Το 8,3% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις από 5 – 10 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 30 δάνεια τα οποία έχουν λάβει μόλις 30 εταιρείες.
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Ε.Ε.Α ανέφερε: «Τα χρήματα που η ΕΕ έδωσε στις χώρες εξαιτίας της πανδημίας ονομάστηκαν Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή οι επιχειρήσεις πρέπει να αντέξουν και μετά να αναπτυχθούν, από αυτά τα χρήματα δυστυχώς μόλις το 3.5% των επιχειρήσεων θα πάρει κάποιους πόρους για να μπορέσουν να αναπτυχθούν».
Το 5,4% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις από 1 – 5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 48 δάνεια τα οποία έχουν λάβει μόλις 48 εταιρείες.
Το 0,4% του συνολικού αριθμού των δανείων αφορά σε δάνεια μικρότερα του 1 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 20 δάνεια τα οποία έχουν λάβει μόλις 20 εταιρείες.
Μία μεγάλη πρόκληση που ξεκίνησε φιλόδοξα αλλά τελικά αποδείχτηκε «τρύπια φούσκα», είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεγάλο ποσοστό του προγράμματος φαίνεται πως κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο, ενώ το ρολόι κυλάει αντίστροφα για τη λήξη του προγράμματος.
Ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος ΕΣΕΕ τόνισε: «Το μόνο που έχει βγει ψηφιακά για τις μικρές επιχειρήσεις, τις εμπορικές είναι ένα voucher το οποίο είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που πρέπει να κάνει ένα μαγαζί».
Τον μεγάλο κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού είχε αναγνωρίσει πριν μερικές εβδομάδες ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Παπαθανάσης τονίζοντας ότι παρουσιάζεται μία υστέρηση της δυνατότητας.