Στην ομιλία του στην αραβοϊσλαμική Σύνοδο Κορυφής, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε στη Γάζα δεν είναι παύσεις μερικών ωρών, μάλλον χρειαζόμαστε μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Ο Ερντογάν ανέφερε ότι «ο ισλαμικός κόσμος έχει δείξει μια ενιαία θέση για να σταματήσει ο πόλεμος και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» και επιτέθηκε στις δυτικές χώρες λέγοντας ότι «δεν έχουν καν ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Όσοι σιωπούν για την αδικία είναι συνένοχοι». Ανέφερε δε ότι «το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα εγκλήματά του».
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε επιπλέον τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να ξεκινήσει έρευνα για την κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ και να δημοσιεύσει τα πορίσματά της στον κόσμο.
«Άλλο η Μέση Ανατολή, άλλο τα ελληνοτουρκικά»
«Άλλο η Μέση Ανατολή, άλλο τα ελληνοτουρκικά» για τον Ερντογάν, αναφέρει, μιλώντας στο MEGA, ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής.
«Η Τουρκία τα διαμερισματοποιεί όλα. Βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις και τους περιορισμούς της Μέσης Ανατολής. Την ίδια στιγμή, από τη Δύση θέλει λεφτά, επενδύσεις και οπλικά συστήματα. Τη συμφέρει να συνεχίσει αυτήν την προσέγγιση, όχι για να πάμε στο κάτι παραπάνω, αλλά για να κερδίζει χρόνο».
Για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Χαμάς αναφέρει:
«Ο Νοέμβρης είναι κρίσιμος. Αν περάσουμε στον Δεκέμβρη τα πράγματα ίσως μπλέξουν για όλους. Η επιρροή και η πίεση που συνεχώς θα αυξάνεται από την πλευρά των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδώσει, αλλά αυτήν την στιγμή είναι η μόνη χώρα από τη Δύση που μπορεί να ωθήσει τα πράγματα σε μια τέτοια κατεύθυνση».
Όπως λέει ο ίδιος, «η διεθνής κοινή γνώμη ήδη μεταβάλλεται μετά τις φρικιαστικές και τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Ισραήλ θα το βρει μπροστά του», ενώ για τα υγειονομικά ζητήματα αναφέρει:
«Αν οι επιχειρήσεις δε λάβουν τέλος ως τα τέλη Νοεμβρίου, θα έχουμε λοιμούς και επιδημίες».
Ζήτημα θα προκύψει και για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, το καθεστώς διοίκησής της αλλά και τις συνθήκες επιστροφής των εκτοπισμένων.
«Θα έχουμε πρόσφυγες, κάποιος θα πρέπει να τους πάρει».
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παστουσέας, αντιναύαρχος ε.α, τόνισε πως η εικόνα για το Ισραήλ αντιστρέφεται.
«Οι εικόνες της σφαγής του Οκτωβρίου σβήνουν και περνάει η εικόνα των βομβαρδισμών στη Γάζα. Το παιχνίδι περιπλέκεται. Το Ισραήλ πρέπει να τελειώνει γρήγορα γιατί θα χάσει και τους υποστηρικτές του. Λέγανε για 6 μήνες, αλλά εντός εβδομάδων πρέπει να τελειώσει διότι αλλάζουν τα δεδομένα».