Ολοένα και πιο δραματική γίνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας. Αλ Κούντς και Αλ Σίφα έχουν κλείσει, με παλαιστινιακές πηγές λένε πως πολλοί άμαχοι μένουν ακόμα μέσα, και καταγγέλλουν πως δεν μπορούν να βγουν εξαιτίας των εχθροπραξιών.
Το Αλ Σίφα δεν μπορεί να πλέον να λειτουργήσει σαν νοσοκομείο λέει ο διευθυντής του. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς όμως λέει πως στους χώρους του νοσοκομείου υπάρχουν πάνω από 2.000 άνθρωποι. Οι γιατροί περιγράφουν σκηνές κόλασης.
«Δεν υπάρχει σύστημα υγείας πια. Ορισμένοι γιατροί παίρνουν την πρωτοβουλία και αποφάσισαν να μην αφήσουν τους ασθενείς. Εργάζονται στο νοσοκομείο, με ελλείψεις σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα κάνουν χειρουργεία ακόμα και στους διαδρόμους».
Πέντε νεογνά ήδη πέθαναν επειδή έμειναν χωρίς οξυγόνο, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Δεκάδες είναι έξω από τις θερμοκοιτίδες επάνω σε κρεβάτια, το ένα δίπλα στο άλλο και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.
«Η κατάσταση τώρα είναι πάρα πολύ άσχημη. Δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες. Δεν υπάρχει ίντερνετ. Μερικές φορές ενώνουμε το τηλέφωνο στον τέταρτο όροφο. Και ήταν κι ένοπλος που επιτέθηκε σε τέσσερις ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο», τόνισε ο Μοχάμεντ Ομπέιντ, γιατρός στο Αλ Σίφα.
Δραματική η κατάσταση
«Θλίψη, πόνος, θυμός και απογοήτευση. Αυτά είναι τα συναισθήματα μας σήμερα αφότου ανακοινώσαμε πως το Αλ Κουντς είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε η Νεμπάλ Φαρσάκ από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Στο ινδονησιακό νοσοκομείο, ένας γιατρός κάνει ράμματα στο κεφάλι ενός τραυματία στον διάδρομο, χωρίς αναισθητικό και υπό το φως του φακού.
«Δε θέλουμε να βλέπουμε μάχες σε ένα νοσοκομείο όπου υπάρχουν αθώοι και αβοήθητοι άνθρωποι. Άνθρωποι που χρειάζονται ιατρική βοήθεια και μπλέκονται σε διασταυρούμενα πυρά», υπογράμμισε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος συναντήθηκε με Αμερικανούς γερουσιαστές στο Τελ Αβίβ, είπε πως οι άμαχοι μπορούν να φύγουν όποτε θέλουν από την πόλη της Γάζας, χωρίς φόβο.
«Τους λέμε να φύγουν. Τους βοηθάμε δημιουργώντας ασφαλείς διαδρόμους. Υπάρχουν προκαθορισμένοι δρόμοι νότια της πόλης της Γάζας που δεν γίνονται μάχες και τους λέμε προχωρήστε».
Όσοι παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς όμως, έχουν άλλη άποψη. Ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά, ακόμα και τραυματίες, κατευθύνονται νότια. Ελπίζουν πως εκεί θα είναι πιο ασφαλείς.
Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός δίνει βίντεο με στρατιώτες που κρατούν μπιτόνια με 300 λίτρα καύσιμα, να φτάνουν στο Αλ Σίφα, καύσιμα που, όπως λέει το Ισραήλ, το νοσοκομείο αρνήθηκε να δεχτεί.
Η Χαμάς διαψεύδει πως το νοσοκομείο έδιωξε τη βοήθεια, ενώ ο διευθυντής του Αλ Σίφα διευκρινίζει πως τα 300 λίτρα θα έφταναν μόνο για μισή ώρα λειτουργίας της γεννήτριας.
Ανυπολόγιστη καταστροφή
Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας πριν και μετά τις ισραηλινές επιδρομές. Η Χαμάς καλεί τον ισλαμικό κόσμο να δράσει.
«Περιμέναμε από τον Αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο να δείξουν όλη τους την δύναμη. Να ασκήσει οικονομική και πολιτική πίεση στην Ουάσιγκτον για να σταματήσει η επιθετικότητα κατά αμάχων και παιδιών αμέσως. Κάθε μέρα έχουμε 400 νεκρούς και χίλια αθώα παιδιά και γυναίκες τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν.
Οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού δεν σταματούν. Ισραηλινά άρματα μάχης καταστρέφουν τούνελ ενώ στρατιώτες επιχειρούν όπου μπορεί να κρύβεται εξτρεμιστής της Χαμάς.
Στόχος, η εξαφάνιση της οργάνωσης και η απελευθέρωση των ομήρων.
Εικόνες μάχης και από την Χαμάς, η οποία ανεβάζει συνεχώς βίντεο από πυραύλους της να εκτοξεύονται από την Γάζα προς το Ισραήλ.