Σε μια δύσκολη άσκηση διπλωματικής ισορροπίας βρίσκεται η Αθηνα απέναντι στην Άγκυρα.
Από την μια θέλει να κρατήσει ήρεμα τα νερά του Αιγαίου και από την άλλη να πάρει αποστάσεις και να καταδικάσει την σύμπλευση του Ταγίπ Ερντογάν με την Χαμάς.
Ραντεβού στην Αθήνα
Το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς τόνισε πως η θέση του Τούρκου προέδρου για την Χαμάς δεν αποτελεί εμπόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξεκαθαρίζοντας πως για την ελληνική κυβέρνηση η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.
«Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση που έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια καλά αποτελέσματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και αυτό θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε στην επίσκεψη Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου», δήλωσε.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς συζήτησαν για την κρίση στη Μέση Ανατολή και το πώς μπορεί να επηρεάσει τις μεταναστευτικές ροές.
«Είναι πολύ πιθανό κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν νέες ισχυρές πιέσεις στα σύνορά τους, με νέες ροές που θα προστεθούν στις σημερινές, επιβαρύνοντας τους ήδη μεγάλους αριθμούς προσφύγων που φιλοξενούμε», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και οι παράνομες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος. Η Γερμανία παραμένει στόχος δευτερογενούς μετανάστευσης και αντιμετωπίζει επίσης μεγάλες προκλήσεις», είπε ο Όλαφ Σολτς.
Το καλό κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα επιβεβαιώθηκε και με την ολοκλήρωση της συνάντησης στην Τουρκία στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης συνεργασίας.
Συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να αποκατασταθεί η ανοιχτή επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές για την άμεση αποτροπή θερμών επεισοδίων.
Ανάμεσα στα μέτρα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήταν:
– Η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων και
– Η ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα και του αντίστοιχου τουρκικού στο Εσκί Σεχίρ
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θα είναι η τρίτη κατά σειρά που θα έχουν οι δύο ηγέτες τους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνοντας σε ανώτατο επίπεδο το καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.