Ο Μιχαήλ Δωρής, διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Μητέρα» και υπεύθυνος βρογχοσκοπικού εργαστήριου στο «Υγεία» μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την θεραπευτική βρογχοσκόπηση και κατά πόσο βοηθά ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Ο κ. Δωρής αναφέρθηκε στην βρογχοσκόπηση και γιατί πρέπει να κάνουμε.
«Η βρογχοσκόπηση κατεξοχήν καθιερώθηκε ως μία διαγνωστική μέθοδος. Με ένα βρογχοσκόπιο μπαίνουμε στον πνεύμονα και βρίσκουμε αυτό που μπορεί να έχει ο ασθενής. Ωστόσο μιλάμε για την θεραπευτική βρογχοσκόπηση που απευθύνεται στον βαρέως πάσχοντα στον αεραγωγό και μπορεί να προλάβει ή να διορθώσει καταστάσεις όπως είναι η αιμόπτυση, η σοβαρή δύσπνοια, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε βλάβες που μπορεί να υπάρχουν μέσα στους βρόγχους και μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στους ασθενείς. Αυτή είναι η πιο παραδοσιακή χρήση. Βρίσκουμε το πρόβλημα και το διορθώνουμε με διανοίξεις, καυτηριασμούς, στεντ. Αυτά αφαιρούνται μέσω του ενδοσκοπίου», είπε αρχικά ο κ. Δωρής.
Γίνεται η μέθοδος και προληπτικά;
«Η θεραπευτική βρογχοσκόπηση απευθύνεται σε πάσχοντα δεν είναι προληπτική εξέταση. Δεν είμαστε στο σημείο να το κάνουμε αυτό προληπτικά όπως την κολονοσκόπηση ή την γαστροσκόπηση», τόνισε.
Για τος ασθενείς που έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κατέληξε πως, «οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν μία ελπίδα μέσω της θεραπευτικής βρογχοσκόπησης. Τοποθετούμε βαλβίδες, ελάσματα σε μία «καμένη γη» και επιλέγουμε τα καλύτερα σημεία του πνεύμονα και τα αναδεικνύουμε μέσω της θεραπευτικής βρογχοσκόπησης. Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα και στην θεραπευτική ογκολογία».