Η αυξημένη τιμή του ελαιόλαδου και το σαφάρι των καταναλωτών για φθηνή τιμή, ανοίγει την όρεξη σε επιτήδειους που θέλουν να ξεγελάσουν τον καταναλωτή με νοθεία κάθε είδους.
Πώς θα ξεχωρίσετε το νοθευμένο
Γεύση, χρώμα, μυρωδιά μπορούν να καρφώσουν τα ύποπτα έλαια. Οι ειδικοί λένε πως οι τρόποι είναι πολλοί, η φαντασία ανεξάντλητη και το θράσος όσων ασύδοτα πλουτίζουν, χωρίς τέλος.
Δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό κέρδος για τους ασυνείδητους και η ζημιά για τους καταναλωτές. Πολύ πιο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία.
Για το πορτοφόλι, πρακτικά ο καταναλωτής, με τη νοθεία, φτάνει να πληρώνει τα ίδια ή και περισσότερα από τα σουπερμάρκετ.
Οι ειδικοί τονίζουν πως για να έχει ο καταναλωτής ασφάλεια στα προϊόντα που καταναλώνει, αυτά θα πρέπει να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, αλλιώς οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αδιανόητοι.
«Θα μπορούσε να αποτελέσει εχθρό για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές της παρασκευής του, έχει νοθευτεί ή έχει παρέλθει ο ‘χρόνος ζωής’ του που έχει ως αποτέλεσμα την οξείδωσή του. Στην περίπτωση αυτή, μετατρέπεται από σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών σε προ-οξειδωτικό φορέα με αποτέλεσμα την επιτάχυνση οξειδωτικού στρες, το οποίο επιφέρει ως αποτέλεσμα την κυτταρική φθορά και τη γήρανση», αναφέρει σε άρθρο του το «ΒΗΜΑ».
Βάζουν ακόμα & χρωστικές
Αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας δεν έχουν προηγούμενο, με τους νοθευτές ελαιόλαδου να μη διστάζουν να ρίξουν στην αγορά ακόμα και χρωστικές.
«Το φως της δημοσιότητας έχουν δει υποθέσεις νοθείας ελαιολάδου, το οποίο εμπεριείχε μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου μαζί με χρωστικές ουσίες, επικίνδυνες για την υγεία», συμπληρώνει το άρθρο του «ΒΗΜΑΤΟΣ».
Αδιανόητο το σοκ στην Ισπανία από τη νοθεία που κόστισε ζωές.
«Το 1981, στην Ισπανία, η κατανάλωση ενός λαδιού που πωλούνταν δόλια ως ελαιόλαδο προκάλεσε ξέσπασμα μιας προηγουμένως μη καταγεγραμμένης πάθησης, αργότερα γνωστής ως σύνδρομο τοξικού ελαίου. Από τα 20.000 άτομα που επλήγησαν, περίπου 300 πέθαναν λίγο μετά την εμφάνιση της νόσου και ένας μεγαλύτερος αριθμός εμφάνισε χρόνια νόσο».
Διχογνωμία στον ΕΦΕΤ
Την ίδια ώρα αίσθηση, προκαλεί δημοσίευμα του «newsit.gr» το οποίο αναφέρει πως:
«Δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία από το νοθευμένο ελαιόλαδο, είπε ο πρόεδρος του Φορέα Ελέγχου Τροφίμων», ενώ σε ανακοίνωση του φορέα αναφέρεται πως νοθεία του ελαιολάδου συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Έτσι, οι κίνδυνοι σοκάρουν, προβληματίζουν και απαιτούν παρέμβαση των Αρχών. Δεν είναι όμως μόνοι οι καταναλωτές που υποφέρουν αλλά και οι έμποροι που βιώνουν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό από τους ασυνείδητους.