Μίλησε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο.
Από την έναρξη της δίκης έχει ακούσει αμέτρητους μάρτυρες –γιατρούς, νοσηλευτές και τον Μάνο Δασκαλάκη- να περιγράφουν την συμπεριφορά της, τις νοσηλείες αλλά και τον αναπάντεχο θάνατο της κόρης της, για τον οποίο άλλωστε κατηγορείται.
Σήμερα, 11 μήνες μετά, έφτασε η ώρα της απολογίας της.
«Έχω παρουσιαστεί ως ψυχρή και χωρίς συναίσθημα και τώρα μου βγαίνουν τα δάκρυα. Είναι η πρώτη φορά που μιλάω για την κόρη μου, που εγώ μεγάλωσα. Αυτό που παρουσιάστηκε εδώ, δεν ήταν το δικό μου παιδί», δήλωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου,
Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε την Ρούλα Πισπιρίγκου να λυγίζει. Καθ’ όλη τη διάρκεια της απολογίας της, ξεσπούσε σε κλάματα και ζητούσε ολιγόλεπτες διακοπές για να ηρεμήσει.
«Ήμουν είμαι και θα είμαι η μαμά της Τζωρτζίνας και αυτό δεν θα μου το στερήσει κανείς. Δεν μπορώ ούτε να το πω, ούτε να το προφέρω αυτό που με κατηγορήσανε. Είναι κάτι που δεν πέρασε, ούτε θα περνούσε ποτέ από το μυαλό μου, να πειράξω έστω και μια τρίχα από την κόρη μου».
Αν μη τι άλλο ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε χτες ήταν εκ διαμέτρου αντίθετος από εκείνον με τον οποίον συνήθιζε να εκφράζεται.
«Και τελικά κατέληξε. Ξαφνικά στον ύπνο ξύπνησα. Προσπαθούσε να αναπνεύσει και την κατάληξη την ξέρουμε. Πάλι ίδια διαδικασία. Πτώση οξυγόνου, προσήλωση βλέμματος. Όμως δεν τα κατάφερε».
«Ήμουν είμαι και θα είμαι η μαμά της Τζωρτζίνας και αυτό δεν θα μου το στερήσει κανείς. Αυτό το πλασματάκι με έκανε μαμά για πρώτη φορά. Με αυτά τα ματάκια όταν με κοίταξε μου έδωσε το νόημα της ζωής. Εκείνη τη μέρα ορκίστηκα ότι θα είμαι για πάντα δίπλα της».
Τζωρτζίνα μου, πεταλουδίτσα και πλασματάκι. Έτσι προσφωνούσε την κόρη της καθ’ όλη την απολογία της. Ήταν η πρώτη φορά που μίλησε για τη ζωή αυτού του παιδιού, που ήταν γεμάτο χαρά, κέφι και αγάπη.
«Την ήθελαν για φίλη όλα τα παιδάκια. Την έλεγαν αρχηγό. Στη γιορτή του παιδικού σταθμού με θέμα ελληνικό κινηματογράφο, η Τζωρτζίνα είχε πάρει τον ρόλο της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Μου λέει «Δεν θέλω την Αλίκη Βουγιουκλάκη, θέλω την Μαρθα Καράγιαννη γιατί εγώ θα την κάνω ίδια». Και μου είπε μαμά θα μου βρεις το τραγούδι που λέει «ο άντρας που θα παντρευτώ» και την έκανε ολόιδια με μια μόνο πρόβα. Η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που μιλούσε πολύ, ήταν πολυλογού. Ήταν απίστευτη».
Σε αυτό το σημείο μέχρι και η πρόεδρος λύγισε. Βούρκωσε ακούγοντας το πόσο χαρούμενο ήταν το 9χρονο κοριτσάκι που πριν 2 χρόνια δολοφονήθηκε σύμφωνα με το κατηγορητήριο με θανατηφόρα δόση κεταμίνης.
«Κάποιος μπορεί να το θεωρήσει υπερβολή αλλά ήταν το πιο χαρισματικό παιδί του κόσμου. Είναι πολύ δύσκολο να μιλάω για την Τζωρτζίνα σε παρελθόντα χρόνο. Να μιλάω για εκείνη όταν εκείνη δεν είναι εδώ», δήλωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Η Πισπιρίγκου που χτες ήταν συναισθηματικά φορτισμένη παραδέχτηκε πως όντως ήταν ψύχραιμη κατά τις νοσηλείες του παιδιού της.
«Εκείνες τις στιγμές όντως ήμουν ψύχραιμη. Όμως, θα σας το ξαναπώ χίλιες φορές, εδώ μέσα μιλούσαμε για το παιδί αλλά νόμιζα ότι τα έλεγαν για κάποιο άλλο παιδί».
Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο στην κατάμεστη αίθουσα με την Πισπιρίγκου μάλιστα να αποκαλύπτει πως είχε οδηγήσει την μικρή Τζωρτζίνα στο γραφείο τελετών για να δει τις αδελφές της.
«Με δική της προτροπή, η Τζωρτζίνα είδε τις αδελφές της στο γραφείο τελετών. Όταν πέθανε η Μαλένα η Τζωρτζίνα ήταν πιο μικρή και της είχαμε περιγράψει ότι εκεί ήταν το σπιτάκι της και εκεί θα κοιμάται. Όμως στην Ίριδα όταν πήγε κοντά και την ακούμπησε, τραβήχτηκε. Την ρωτήσαμε συμβαίνει κάτι; θέλεις να φύγουμε; Όχι μαμά όπως ήμουν στην Μαλένα, έτσι θα είμαι και εδώ. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο αυτές τις εκφράσεις είχε στο λεξιλόγιο της».
Σε αυτό το σημείο η αδελφή και η μητέρα της κατηγορουμένης ξέσπασαν σε κλάματα, με την Πισπιρίγκου να συνεχίζει την απολογία της.
«Μου τράβηξε το χέρι. Βγάλε αυτά τα μαύρα επιτέλους. Εγώ και ο μπαμπάς είμαστε δυνατοί. Γίνε και εσύ δυνατή. Την επόμενη μέρα έβγαλα τα μαύρα και την πήγα στο σχολείο. Με ταρακούνησε. Στην Ίριδα με είχε κατακλύσει ένας τεράστιος θυμός, ένα γιατί, οργή αγανάκτηση. Ήρθε η Τζωρτζίνα και μου αποτελείωσε όλα τα συναισθήματα. Και με όλους τα έχω βάλει, και δεν μπορώ να εξηγήσω, και δεν παίρνω απαντήσεις, και κατηγορούμαι κιόλας».
«Μέσα από την απολογία της βλέπουμε έναν άνθρωπο που περιγράφει κάποιον άλλον και όχι τον εαυτό του. Όλη η κοινωνία δεν θέλει να καταδικαστεί μία μητέρα για κάτι που δεν έκανε. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό το φρικώδες δεν μπορεί όντως να συμβεί», σχολίασε η παιδοψυχολόγος Χριστίνα Μπογιατζή.
Την μεθεπόμενη Πέμπτη θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία, με την Ρούλα Πισπιρίγκου να λέει χαρακτηριστικά πως θέλει να διευκρινίσει κάποια πράγματα που ειπώθηκαν στην κατάθεση Ηλιάδη.