Στο ελληνικό… CSI βρέθηκε η κάμερα της εκπομπής «Πάμε Δανάη!».
Μιλώντας στην εκπομπή, ο επικεφαλής του τμήματος εξέτασης ψηφιακών πειστηρίων, Αλέξανδρος Βασιλάρας, ο οποίος συμμετείχε και στην εξιχνίαση της δολοφονίας της Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά, σημειώνει:
«Στο τμήμα μας εξετάζουμε ψηφιακά πειστήρια, όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, USB. Εξετάζοντας το smart watch της Καρολάιν δώσαμε ακριβώς την στιγμή που έχασε τη ζωή της. Η υπόθεση αυτή και τα ευρήματα παρουσιάζονται ως case study στην εκπαίδευση των αστυνομικών σε όλες τις χώρες. Εμείς καλούμαστε να βγάλουμε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του δράστη και τις ενέργειές του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το συμβάν».
Από την πλευρά του, ο Μαρίνος Βάης, εμπειρογνώμονας εξεταστής χαρτονομισμάτων, κερμάτων, αξιόγραφων εντύπων και εγγράφων, μιλώντας για το δικό του εξειδικευμένο αντικείμενο, λέει:
«Εξετάζουμε και συγκρίνουμε υπογραφές και χειρόγραφα σημειώματα ώστε να αποδείξουμε αν η υπογραφή προέρχεται από συγκεκριμένο άτομο ή όχι. Υπάρχει ειδική συσκευή ανίχνευσης πλαστότητας και μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας τα σημεία που φθορίζουν διαφορετικά είναι τα πλαστά».
Η αναπληρώτρια τμηματάρχης δακτυλοσκοπίας, Έλενα Παπαχαρίση, αναφέρεται στα μυστικά της δακτυλοσκοπίας.
«Ένα δακτυλικό αποτύπωμα ενός ατόμου δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Καλούμαστε να εξετάσουμε δακτυλικά αποτυπώματα που είναι και φθαρμένα και αυτό είναι και ψυχοφθόρο. Στο Μάτι και στο ναυάγιο στην Πύλο ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα και δύσκολη η κατάσταση. Υπάρχει εξειδικευμένο μηχάνημα δακτυλοσκόπησης».
«Η ΕΛ.ΑΣ τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ένα αυτόματο σύστημα αναζήτησης προσώπων που βασίζεται στα βιομετρικά χαρακτηριστικά. Το σύστημα αποτελεί τη μόνη λύση για την εύρεση ενός υπόπτου αν δεν υπάρχει δείγμα DNA και δακτυλικά αποτυπώματα. Μέσα σε αυτό βρίσκονται οι φωτογραφίες όλων όσοι έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα στη χώρα μας. Οι αποστάσεις μεταξύ των ματιών, της μύτης και του στόματος δεν αλλάζουν. Ακόμη και αν αλλάξει το χρώμα των ματιών ή των φρυδιών, το σύστημα θα βρει και πάλι το άτομο», λέει χημικός του τμήματος χημικών και φυσικών εξετάσεων.