Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις και στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, το δράμα με την πολιορκία του νοσοκομείο Αλ Σίφα κλιμακώνεται.
Γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά, περπατούν ανάμεσα στα ισραηλινά άρματα μάχης. Απομακρύνονται από το Αλ Σίφα για να πάνε προς το νότο. Κουβαλώντας τα λιγοστά υπάρχοντα τους, περνάνε μέσα από ισοπεδωμένα κτίρια κρατώντας λευκά μαντήλια.
Γιατροί του νοσοκομείου είπαν στο Al Jazeera ότι ο ισραηλινός στρατός τους διέταξε να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο με τα πόδια, μέσα σε μια ώρα.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις προειδοποίησαν πως όλοι όσοι έφευγαν από το νοσοκομείο έπρεπε να κρατούν λευκές σημαίες ή μαντήλια. Ήταν μια πολύ ντροπιαστική σκηνή. Πολλοί από αυτούς που έφευγαν από το νοσοκομείο κρατούσαν ένα τραυματισμένο νήπιο, ένα άρρωστο παιδί ή έναν άρρωστο ηλικιωμένο. Όλοι όσοι έφυγαν περπατούσαν σε μια γραμμή», δήλωσε ο Μουνίρ αλ Μπας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ διαψεύδει πως έδωσε ποτέ τέτοιο τελεσίγραφο. Λίγο νωρίτερα, ο διευθυντής του Αλ Σίφα περιέγραφε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κατάσταση μέσα στο πολιορκημένο νοσοκομείο.
«Το νοσοκομείο έχει εγκαταλειφθεί. Οι ασθενείς που παραμένουν είναι ξαπλωμένοι στους διαδρόμους. Το νοσοκομείο είναι περικυκλωμένο από τανκς. Οι ισραηλινοί στρατιώτες είναι μέσα και επάνω στην οροφή. Έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Ακόμα και το λιγοστό προσωπικό που έχει μείνει δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς άδεια. Ακόμα και τώρα που σας μιλάω είμαι περικυκλωμένος από ισραηλινούς στρατιώτες», δήλωσε.
Η Χαμάς παραδέχεται τώρα ότι μετέφερε ομήρους σε νοσοκομεία της Γάζας.
Βρετανός γιατρός που επισκέπτεται για πολλά χρόνια τη Γάζα εκπαιδεύοντας Παλαιστίνιους συναδέλφους του στο Σίφα δήλωσε στο BBC ότι έχει μεγάλες επιφυλάξεις για τους ισχυρισμούς του Ισραήλ.
Στη Βόρεια Λωρίδα αλλά και στο κέντρο της Γάζας, τα ισραηλινά χτυπήματα είναι ανελέητα όπου πιστεύεται ότι υπάρχει ίχνος της Χαμάς.
Πάνω από πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλήγμα σε σχολείο του ΟΗΕ, όπου είχαν καταφύγει πρόσφυγες στην Τζαμπάλια.
Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού όμως κλιμακώνονται και στο νότο. Οι βομβαρδισμοί στην Χαν Γιουνίς άφησαν πίσω τους πάνω από τριάντα νεκρούς, ανάμεσα τους πολλά παιδιά.
Με το νερό και το φαγητό να τελειώνουν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η ανθρωπιστική κρίση θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.