Η δημοσιογράφος, Ράνια Τζίμα, και η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Μυρτώ Κογεβίνα, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για τον ποιοτικό και ποσοτικό χρόνο με περνάμε με τα παιδιά.
Η δημοσιογράφος, Ράνια Τζίμα, αναφέρθηκε στην κόρη της, Ελένη, αλλά και στην μητρότητα, λέγοντας πως για εκείνη, η κόρη της είναι τα πάντα.
«Ο ρόλος της μητέρας είναι για εμένα ‘’Ο Ρόλος’’. Δεν χρειάζεται να βιώνει κάθε γυναίκα έτσι. Για εμένα όμως, είναι. Η Ελένη είναι τα πάντα. Έχει αλλάξει ο χρόνος που την βλέπω. Μπαίνω αργά στο σπίτι αλλά τώρα έχει προσαρμοστεί και εκείνη, κοιμάται πιο αργά. Δεν της αρέσει ο ύπνος. Παρασκευή που δεν έχω δελτίο και Σαββατοκύριακο περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Πιστεύω πως δεν υπάρχει τέλεια μητέρα. Οι τύψεις είναι waste of time. Οι μητέρες μας έκαναν κάποια λάθη, και εμείς θα κάνουμε κάποια άλλα. Λέω στον εαυτό μου πως μπορεί να μην είναι εκεί για να την παίρνω κάθε μέρα από το σχολείο αλλά της δείχνω πως προσπαθώ για κάτι που αγαπώ πολύ. Και βλέπει μία οικογένεια όπου δύο άνθρωποι προσπαθούν για εκείνη. Νομίζω πως αυτές είναι χρήσιμες ‘’αποσκευές’’ για το μέλλον της».
Η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Μυρτώ Κογεβίνα, εξήγησε πως ο ποιοτικός χρόνος είναι καλύτερος από τον ποσοτικό.
«Όταν είμαστε σε μία κατάσταση που έχουμε νεύρα, δεν έχουμε υπομονή να κάνουμε πολλά πράγματα, δεν έχουμε ποιοτικό χρόνο. Είναι καλύτερα ο χρόνος που περνάμε μαζί να είναι ουσιαστικός. Πολλοί γονείς θα ήθελαν να είναι περισσότερο με τα παιδιά τους, συγχρόνως πρέπει να έχουν υπόψιν τα δεδομένα της ζωής. Θα μπορούσαν να ασχοληθούν μαζί με ένα χόμπι».
Η Ράνια Τζίμα είπε πως η ίδια εξήγησε στην κόρη της ότι ο λόγος που δουλεύει τόσο είναι επειδή αγαπάει τη δουλειά της, διότι, όπως είπε, «θα φτιάξει μία γυναίκα που κάνει πράγματα που της αρέσουν και δεν θα ψάχνει δικαιολογίες».
«Ο Γαβριήλ παίρνει μαζί του της Ελένη όταν πάει για γυμναστική. Αυτό που της είχα πει της Ελένης δεν ήταν αυτό που ακούγαμε κάποτε ότι ‘’πρέπει να δουλεύω γιατί εσύ θέλεις 7 παιχνίδια’’, το έβαλα στην άκρη το οικονομικό. Εγώ της είπα καθαρά της Ελένης ότι εγώ κάνω αυτή τη δουλειά γιατί την αγαπάω πάρα πολύ και προέκυψαν τέτοια ερωτήματα, τύπου ‘’Άρα και εγώ θ αγαπάω κάποτε κάτι πάρα πολύ;’’ και της λέω ‘’στο εύχομαι’’. Επίσης νομίζω ότι δεν είναι κακό να πεις στο παιδί σου ότι κάνουμε κάτι γιατί αρέσει σε μας. Αυτό αύριο-μεθαύριο θα φτιάξει μία γυναίκα που θα κάνει πράγματα γιατί της αρέσουν και δεν θα ψάχνει δικαιολογίες».
Η κ. Μυρτώ Κογεβίνα επισήμανε πως πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτό μας δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως το τέλειο δεν υπάρχει και πως είναι ανώφελο να το κυνηγάμε.
Το δεύτερο είναι οι τύψεις που, όπως είπε, είναι το πιο άχρηστο συναίσθημα στην ψυχολογία και είναι σημαντικό να τις αποβάλλουμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μητέρα ήταν και γυναίκα πριν αποκτήσει παιδιά.
Η Ράνια Τζίμα τόνισε πως στο ζήτημα του θηλασμού, υπάρχει ένα πρώιμο είδος bullying προς εκείνες που δεν θηλάζουν.
«Κατά την άποψή μου ίσως έχουμε περάσει στο άλλο άκρο στην υπόθεση του θηλασμού. Προφανώς μέσα στα χρόνια όλοι έχουν καταλάβει την αξία που έχει, αλλά υπάρχουν και γυναίκες που δεν μπορούν ή που δυσκολεύονται οργανικά και δυσκολεύονται ψυχολογικά. Είναι bullying και καταλήγει αυτή η γυναίκα να είναι μία δυστυχισμένη γυναίκα».