Ψεύτικες αγγελίες για ανύπαρκτα ακίνητα. Ελκυστικά ενοίκια για διαμερίσματα που δεν θα δείτε ποτέ.
Μεγάλη προσοχή στις αγγελίες διότι απατεώνες εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση ακινήτων και αναρτούν αγγελίες στο διαδίκτυο, με ανύπαρκτα ακίνητα ή ακίνητα που στην πραγματικότητα δεν διατίθενται προς πώληση ή ενοικίαση προκειμένου να βγάλουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες.
Πρόσφατα άνδρας νοίκιασε σπίτι στην Αγία Παρασεκυή 31 φορές, καταφέρνοντας να κερδίσει 130.000 ευρώ από ανυποψίαστους υποψήφιους ενοικιαστές.
Ο Ορέστης, πρωτοετής στη Φιλοσοφική, τον Σεπτέμβριο έψαχνε μέσω διαδικτύου ένα φθηνό διαμέρισμα για να μετακομίσει στην Αθήνα. Βρήκε μία επιπλωμένη γκαρσονιέρα στα 420 ευρώ. Για να μην χάσει την ευκαιρία έστειλε αμέσως email καθώς δεν υπήρχε τηλέφωνο επικοινωνίας.
«Η επικοινωνία γινόταν αποκλειστικά μέσω email. Με ενημέρωσε ότι η γκαρσονιέρα είναι ακόμα διαθέσιμη αλλά αν θέλω να το προλάβω πρέπει να πληρώσω άμεσα γιατί υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι. Ζήτησα να το δω αλλά μου απάντησε ότι μέχρι την επόμενη ημέρα η γκαρσονιέρα θα είχε δοθεί».
Τότε οι υποτιθέμενοι ιδιοκτήτες άρχισαν να ξεδιπλώνουν το σχέδιό τους.
«Μου ζήτησε προκαταβολή 1100 ευρώ, πληρωμή που επεσήμανε ότι θα γινόταν μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μου φάνηκαν πάρα πολλά για ένα σπίτι που δεν έχω. Τότε αποφάσισα να μην προχωρήσω και επιτόπου έριξε την εγγύηση στα 900 ευρώ. Ε, εντάξει τότε είχα καταλάβει ότι πρόκειται για απάτη και έψαξα να βρω άλλο σπίτι».
Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”, πρόκειται για μία καλοστημένη παγίδα με διαδικτυακούς απατεώνες που αναρτούν τις fake αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες αγγελιών.
Προσφάτως έγιναν γνωστές δύο τέτοιες υποθέσεις, σε Αγία Παρασκευή και Πειραιά.
«Εξαπατήθηκαν με τον ίδιο τρόπο, τους έδειχνε το σπίτι, αυτός τους έδειχνε και το σπίτι, έπαιρνε προκαταβολή και μετά δεν έκανε μισθωτήριο. Περίπου είχε αποσπάσει αυτός 60 με 70 χιλιάδες», ανέφερε ο πρόεδρος συλλόγου προστασίας ενοικιαστών.
Άλλοι επιτήδειοι έχουν φθάσει στο σημείο να βάζουν ίδιες φωτογραφίες σε αγγελίες σπιτιών, σε διαφορετικές περιοχές.
«Έψαχνα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο αλλά και στη Νέα Σμύρνη. Είχα βάλει στις αναζητήσεις σαν φίλτρο διαμερίσματα έως 800 ευρώ το μήνα μέχρι 75 τετραγωνικά μέτρα και μετά από μερικές ημέρες αναζήτησης βρήκα και στις δύο περιοχές το ίδιο διαμέρισμα, με τις ίδιες φωτογραφίες, στα ίδια τ.μ. και μόλις στα 450 ευρώ», περιέγραψε θύμα απάτης.
Ο πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Αττικής τόνισε: «Εάν πρόκειται για επαγγελματία μεσίτη να ζητούν τον αριθμό ΓΕΜΗΤΟΥ (μητρώο) έτσι ώστε να διαπιστώσουν ότι είναι επαγγελματίας και δεν είναι κάποιος παράνομος. Αν πρόκειται για οποιοδήποτε άλλο ο οποίος τους εμφανίζεται σαν ιδιοκτήτης, να χρησιμοποιούν τον δικηγόρο τους και να προσέχουν».
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αγγελίες που μοιάζουν ως μεγάλες ευκαιρίες, μπορεί να κρύβουν μεγάλες, αλλά δυσάρεστες εκπλήξεις.