Η επιχειρηματίας, Αννίτα Ναθαναήλ, και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με τα ιατρικά λάθη.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται τα τελευταία χρόνια από λάθος διαγνώσεις, θεραπείες, ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις .
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, τουλάχιστον στην Ελλάδα, καταγράφονται 6.000 ιατρικά λάθη που έχουν δικαιωθεί από τη δικαιοσύνη.
Το πρόβλημα της Αννίτας Ναθαναήλ μετά από ένα ιατρικό λάθος
Η Αννίτα Ναθαναήλ μίλησε στην εκπομπή για ένα σοβαρό χειρουργείο που έκανε με αποτέλεσμα να χειροτερέψει μετά από ένα ιατρικό λάθος.
«Ήταν μία ταλαιπωρημένη άρθρωση, στην οποία είχαν προηγηθεί σε 35 χρόνια άλλες τρεις αρθροσκοπήσεις, οπότε σίγουρα προϋπήρχε μία κατάσταση στο γόνατό μου. Σίγουρα δεν ήταν λόγος να μπω να κάνω ένα ακραίο χειρουργείο. Το χειρουργείο για το οποίο προετοιμάστηκα ήταν κάποια επέμβαση στο μηνίσκο με την προσθήκη κάποιου μοσχεύματος ή τουλάχιστον αυτό μου είχε πει ο γιατρός. Από το χειρουργείο ρουτίνας θα έβγαινα την ίδια μέρα ή στη χειρότερη περίπτωση την επομένη το πρωί, όμως το χειρουργείο κράτησε πάρα πολλές ώρες», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Έμαθα μετά από πολλές ώρες ότι είχε γίνει ολική αρθροπλαστική στο γόνατο μου. Ο γιατρός όταν εμφανίστηκε αργά , μου είπε πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό και από κει και πέρα άρχισε ο Γολγοθάς μου. Στο νοσοκομείο έπαιρνα μορφίνη, οπότε δεν είχα και πολύ ξεκάθαρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει με το χειρουργείο. Όταν επέστρεψα στο σπίτι, δυστυχώς, άρχισα να βλέπω ότι η εικόνα του ποδιού δεν ήταν καλή. Το πόδι μου είχε μαυρίσει πάρα πολύ έντονα και όσο περνάνε οι μέρες χειροτέρευε ο πόνος. Ήμουν στο κρεβάτι για 44 μέρες».
Όπως είπε, επειδή δεν είχε την υποστήριξη που περίμενε από την ιατρική ομάδα, χρειάστηκε να απευθυνθεί σε ιατρείο πόνου και σε αναισθησιολόγο.
«Εντός του μήνα γίνεται η διάγνωση και από την αναισθησιολόγο και από δύο νευρολόγους που με είδαν. ότι έχω σύνδρομο Sudeck που είναι ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο, το οποίο συνήθως συμβαίνει είτε επειδή έχει γίνει ζημιά στα νεύρα, όπως υπήρξε στη δική μου την περίπτωση και έχω χάσει και την αίσθηση του μεγαλύτερου μέρους της κνήμης, ή επίσης όταν υπάρχει ισχαιμικό επεισόδιο. Στη δική μου περίπτωση, αυτό που είπαν οι γιατροί είναι ότι έμεινε πάρα πολύ ωραίο το τουρνικέ, που κλείνει την κυκλοφορία, κατά τη διάρκεια της επέμβασης στο πόδι μου. Ήτανε ιατρικό το λάθος. Επίσης, έχει δύο πλευρές, το ένα είναι το θέμα της υγείας του ποδιού μου, το ότι κόντεψα να χάσω το πόδι μου και το ότι έχω 10 μήνες μετά έχω βλάβη. Το δεύτερό θέμα είναι το ορθοπεδικό δηλαδή το ότι έχει μπει ένα πολύ μεγάλο μόσχευμα που μου περιορίζει πολύ την κίνηση».
Όπως είπε η Αννίτα Ναθαναήλ, μετά από 44 ήμερες που ήταν κλινήρης και πλήρως εθισμένη σε οπιούχα παυσίπονα, και μέχρι το χειρουργείο της νευρόλυσης, στο οποίο, όπως είπε, της «πάγωσαν» τα νεύρα ώστε να αντέχει τον πόνο, έκλαιγε κάθε μέρα ενώ είχε χάσει και πολλά κιλά.
«Έχω παράπονο επειδή έχασα τη σχέση με το γιατρό από τη δέκατη μέρα, δεν δεχόταν ό,τι έγινε. Είχα πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Μετά πήγα στο ΚΑΤ».
Οι πιο συχνοί λόγοι που συμβαίνουν τα ιατρικά λάθη
Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε για το ιατρικό λάθος, λέγοντας πως λάθη γίνονται αλλά το θέμα είναι το πώς θα διαχειριστεί τον ασθενή ο γιατρός και η ομάδα του μετά το λάθος.
«Λυπάμαι για αυτά που άκουσα. Έχουμε μπροστά μας μία πολύ δυνατή γυναίκα. Έκανε τα πάντα για να συνεχίσει. Για μένα αυτό που μετράει είναι πως δεν πρέπει να χάνεται η εμπιστοσύνη προς το γιατρό γιατί με προβλημάτισε αυτό που είπε για τον γιατρό. Υπάρχουν διάφορα λάθη, απροσεξίας ή από την εμπειρία που έχει ο γιατρός. Κομβικό σημείο είναι η σχέση του γιατρού με τον ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να ξέρει όλες της επιπλοκές και μετά να συναποφασίσουν».
Σε σχέση με τα λάθη στις πλαστικές επεμβάσεις η κ. Παγώνη είπε πως η ίδια δεν θα έκανε ποτέ μία τέτοια επέμβαση.
«Η φιλοσοφία μου είναι ότι δεν κάνουμε καμία επέμβαση που είναι περιττή. Ο κάθε γιατρός είναι υποχρεωμένος να αφιερώσει χρόνο στον ασθενή και να πει τι θα κάνει. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως όταν μπαίνουν στο χειρουργείο υπάρχει το βιβλίο χειρουργείο, στο οποίο υπογράφουν οι γιατροί και όλη η ομάδα. Άρα πρέπει να ξέρουμε ποιος έκανε τι. Βεβαίως, υπάρχουν πολύ καλοί χειρουργοί και άλλοι μέτριοι. Πριν ξεκινήσεις για ένα σοβαρό χειρουργείο πρέπει να πάρει 2 γνώμες και από εκεί και πέρα με ηρεμία να αποφασίσεις. Έτσι, πρέπει να γίνονται τα χειρουργεία».
Η Αννίτα Ναθαναήλ είπε πως δεν σκέφτηκε παρόλα αυτά να κινηθεί νομικά.
«Δεν σκέφτηκα να πάω δικαστικά. Αυτή τη στιγμή όλη μου την ενέργεια τη διοχετεύω στο να γίνω καλά».
Η Ματίνα Παγώνη είπε με τη σειρά της, πως πολλοί γιατροί έχουν καταδικαστεί για ιατρικά λάθη και έχουν απολυθεί από νοσοκομεία.