Επίσημο αίτημα για την τη μετεγκατάσταση του χωριού τους σε άλλη περιοχή έχουν καταθέσει οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι του χωριού Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Το χωριό τα τελευταία 70 χρόνια έχει καταστραφεί τρεις φορές από πλημμύρες καθώς είναι χτισμένο στο χαμηλότερο σημείο του Θεσσαλικού κάμπου, σε υψόμετρο μόλις 90 μέτρων.
Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, είδαν το βιος τους να χάνεται. Τα σπίτια τους να παραδίνονται στα ορμητικά στοιχεία της φύσης. Και τώρα, αναγκάζονται να γίνουν κλιματικοί πρόσφυγες.
Η μετεγκατάσταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς το χωριό αποτελεί καταληκτικό σημείο για τους ποταμούς και τα νερά της βροχής.
Οι κάτοικοι ζήτησαν μετακίνηση πρώτης κατοικίας. Μετά από δημοψήφισμα κατέληξαν στο σημείο όπου θέλουν να μεταφερθεί το χωριό τους. Κι αυτό βρίσκεται στην περιοχή Καλυβάκια, περίπου 7 χιλιόμετρα μακριά.
«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει κάποια πράγματα. Εμείς έχουμε τις προτάσεις μας έτοιμες και στις 17:00 θα γίνει μία συνέλευση και ο κόσμος θα ψηφίσει ποιοι συμφωνούν με αυτές τις προτάσεις», είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Μεταμόρφωσης Πέτρος Κοντογιάννης και συνέχισε:
«Οι προτάσεις είναι να γίνει όσο πιο ανώδυνη γίνεται η μετεγκατάσταση του χωριού. Το πρωταρχικό μας αίτημα είναι να μην γίνει απαλλοτρίωση των κατοικιών μας».
«Το κράτος είναι υπεύθυνο για ότι συνέβη»
Τον περασμένο Σεπτέμβρη η Μεταμόρφωση θρήνησε 2 ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια του “Ντάνιελ”, το χωριό επλήγη για τρίτη φορά με τόσο σφοδρό τρόπο, έπειτα από το μακρινό 1953 και το 1994.
Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης είναι 260 κατοίκους, καθώς το χωριό διαθέτει 119 μόνιμες κατοικίες και 46 εξοχικές. Οι κάτοικοι ζητούν την μεταφορά και των 165 κατοικιών με έξοδα της πολιτείας.
Ζητούν, ωστόσο, να μην χάσουν τις περιουσίες τους στο χωριό να φτιάξουν τα σπίτια τους και να κρατήσουν εκεί καλλιέργειες και ζώα.
Όπως είπε ο κος Κοντογιάννης, οι κάτοικοι του χωριού ζητούν από το κράτος να φτιάξει νέες κατοικίες με δική του χρηματοδότηση, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια δεν χρηματοδοτήθηκαν έργα που έπρεπε να γίνουν στην περιοχή, ώστε να αποφευχθούν οι δραματικές εικόνες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Ντάνιελ”.
«Το κράτος είναι υπεύθυνο για ότι συνέβη, για ότι ζητάμε αυτή τη στιγμή», είπε.