Παρά τη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς - που αναμενόταν για τους πρώτους 50 να γίνει στις 5 το ξημέρωμα - οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν κατά την διάρκεια της νύχτας να χτυπούν στόχους εντός της Λωρίδας της Γάζας. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές εχθές το βράδυ, ενώ μείζον θέμα είναι και η σε εξέλιξη ανθρωπιστική κρίση.
Καπνοί υψώνονται πάνω από την ερειπωμένη Γάζα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.
Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το Χαν Γιουνίς στο Νότο, το Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα και την Τζαμπάλια στα βόρια όπου οι Ισραηλινοί λένε ότι χτυπούν τρομοκρατικούς στόχους.
Περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη νύχτα.
Σε άλλο σημείο τους Χαν Γιουνίς κηδεύτηκαν σε ομαδικό τάφο σοροί που μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα.
Ο πόλεμος συνεχίζεται, διαμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Νικάμε και θα συνεχίσουμε τις μάχες μέχρι την απόλυτη νίκη», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που, όπως λέει, δείχνει τούνελ κοντά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας Αλ Σίφα. Σύμφωνα με το Ισραήλ πρόκειται για διοικητήριο της Χαμάς.
«Είμαστε βέβαιοι ότι από εδώ υπάρχουν περάσματα προς την πόλη. Βρήκαμε άλλα περάσματα που οδηγούν από το νοσοκομείο προς τα βόρεια ώστε μετά από επιθέσεις να μπορούν να περάσουν μέσω της σήραγγας προς την πόλη, ακόμα και μέσα στο νηπιαγωγείο που βρήκαμε», υπογράμμισε ο Ελάντ Τσούρι, διοικητής στρατιωτικής μονάδας.
Οι Ισραηλινοί λένε ότι στο τούνελ βρήκαν κλιματιζόμενους χώρους στους οποίους οι ένοπλοι της Χαμάς μπορούσαν να μείνουν κάτω από τη γη για μεγάλα διαστήματα. Λένε πως βρήκαν ακόμη κουζίνα, μπάνιο και αποθήκες όπλων.
«Αυτά που βλέπεται γύρω μου βρέθηκαν μόνο τις τελευταίες δύο μέρες. Αυτά εδώ βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο, σε διάφορα τμήματα», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.
Εν τω μεταξύ η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βαθαίνει. Οι κάτοικοι επέστρεψαν στους πήλινους φούρνους για να ψήσουν ψωμί καθώς τα αρτοποιεία δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων.
Διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν πως μια 4ήμερη ανακωχή δεν είναι αρκετή ώστε ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους.