Η ηθοποιός Σύλβια Δεληκούρα και ο Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις επεξεργασμένες τροφές και για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας η υπερκατανάλωση τέτοιων τροφών.
Το πιο «εύκολο» πράγμα στον καιρό μας, είναι να βρει κανείς τυποποιημένο φαγητό. Ακόμα και στο σούπερ μάρκετ όλα είναι σε μία συσκευασία.
Ωστόσο, άλλο είναι ότι ένα προϊόν είναι συσκευασμένο, τυποποιημένο ή επεξεργασμένο και δεν είναι όλα… αθώα.
Η Σύλβια Δεληκούρα μίλησε για την στάση της και τον υγιεινό τρόπο ζωής που προσπαθεί να διατηρήσει η ίδια και η οικογένειά της, αποφεύγοντας τα τυποποιημένα τρόφιμα, και εξήγησε και πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο.
«Δεν γίνεται αλλά προσπαθούμε πολύ. στο παιδί μου προσπαθώ να μην δίνω όλα αυτά τα “κακά”. Μπερδεύομαι με τις ετικέτες των προϊόντων. Από την άλλη είναι και η ευκολία όταν δουλεύεις να πάρεις κάτι έτοιμο. Είναι φορές που είναι πιο νόστιμα αυτά που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ. Όλα έχουν αλλάξει λόγω του παιδιού τα τελευταία 10 χρόνια. Κοίταξα ετικέτες σε προϊόντα και τελικά κάποια μπισκοτάκια ή αλλά δεν τα πήρα. Φτιάξαμε κρέπες. Κατάφερα να φάει αντί για 10 μπισκότα, δύο. Δεν παίρνω κονσέρβες, πέρα από τόνο που μπορεί να θέλω να φάω. Πάω στον διάδρομο των γλυκών αλλά δεν σταματάω. Αλλαντικά που πολλές φορές ήθελα να κάνω κάποιο hot dog, έχουν κοπεί, όπως και τα γαριδάκια», είπε αρχικά η Σύλβια Δεληκούρα.
Ακούω πολύ το σώμα μου και έχω κόψει τροφές εξαιτίας πόνων που μου δημιουργούσαν. Έπρεπε να το σταματήσω», συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπαλαζάρου έδωσε την επιστημονική διάσταση του ζητήματος.
«Τυποποιημένο είναι το τρόφιμο που έχει ελεγχθεί. Διατίθεται μέσα από συγκεκριμένα σημεία πώλησης και ξέρεις ακριβώς τι αγοράζεις. Το επεξεργασμένο τρόφιμο είναι αυτό που έχει υποστεί μικρή ή μεγάλη επεξεργασία. Το αποξηραμένο τρόφιμο είναι ελαφρώς επεξεργασμένο. Το κρουασάν ή τα αλλαντικό είναι υπερπεξεργασμένο τρόφιμο. Υπάρχει εύρος παρέμβασης σε 3 επίπεδα. Η βιομηχανία τροφίμων κάνει τις παρεμβάσεις για να γίνει κάτι πιο νόστιμο και έτσι προσθέτει αλάτι και ζάχαρη», επεσήμανε.
Υπάρχουν επεξεργασμένα αλλά υγιεινά τρόφιμα;
«Το κεφίρ για παράδειγμα είναι μεν επεξεργασμένο αλλά υγιεινό. Μπορεί να προσθέσουν σε κάποια χρωστικές και ζάχαρη. Αλλά αν του βάλουν και άλλα πρόσθετα, γίνεται υπερπεξεργασμένο. Αν βλέπουμε ουσίες που μας ξενίζουν πχ το φοινικέλαιο, τα trans λιπαρά, τα αποφεύγουμε. Το δεύτερο είναι το αλάτι, αν έχει υψηλή περιεκτικότητα, τότε να το αποφύγουμε», συμπλήρωσε.