Έπειτα από ένα θρίλερ αρκετών ωρών για γερά νεύρα, η Χαμάς απελευθέρωσε τελικά αργά χθες το βράδυ άλλους 17 ομήρους. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 παλαιστίνιους κρατούμενους που έτυχαν θριαμβευτικής υποδοχής στην επιστροφή τους στην Δυτική Όχθη.
Πάνοπλοι εξτρεμιστές της Χαμάς παραδίδουν 13 ισραηλινούς ομήρους στα χέρια μελών του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
Κάποιοι χαιρετούν τους απαγωγείς τους με ένα χαμόγελο. Οι έξι ενήλικες γυναίκες και τα επτά παιδιά μπαίνουν στα λεωφορεία που θα τους οδηγήσουν πρώτα στην Αίγυπτο. Μαζί τους και 4 Ταϊλανδοί πολίτες.
Μετά από μια στάση στο νοσοκομείο για ιατρικό έλεγχο, μπαίνουν στο πούλμαν που θα τους φέρει πίσω στο Ισραήλ.
Ελεύθερη η 9χρονη όμηρος της Χαμάς που είχε θεωρηθεί νεκρή
Εκεί τους περιμένουν οι δικοί τους άνθρωποι. Η 9χρονη Έμιλι χάνεται στην αγκαλιά του πατέρα της, ο οποίος μέχρι πριν από λίγο καιρό νόμιζε πως είναι νεκρή. Το μικρό κορίτσι έκανε γενέθλια μακριά από το σπίτι του.
Απελευθερώθηκαν επίσης ο 17χρονος Νόαμ και η 13χρονη αδελφή του Άλμα. Η μητέρα τους δολοφονήθηκε. Ο πατέρας τους είναι ακόμα στα χέρια της Χαμάς.
Στους ομήρους που απελευθερώθηκαν: η 53χρονη Σίρι και η 18χρονη κόρη της Νόγκα. Η 52χρονη Σάρον και η 12χρονη κόρη της Νόαμ, η 67χρονη Σόσαν με την 38χρονη κόρη της Άντι και τα δύο εγγόνια της, η 12χρονη Χίλα και η Μια 21ενος ετών.
Επέστρεψαν 32 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές
Την ίδια ώρα, επέστρεφαν σπίτι τους και 39 Παλαιστίνιοι που ήταν κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές. Στην Δυτική Όχθη, οι κάτοικοι τους επιφύλασσαν υποδοχή ηρώων.
«Τους ευχαριστώ. Ευχαριστώ τον Θεό. Ευχαριστώ για την βοήθεια να απελευθερωθούμε. Δεν ξέρω τι να πω. Τους ευχαριστώ. Να τους προστατεύει ο Θεός και να αναπαύσει την ψυχή όσων πέθαναν».
Ανάμεσα στους Παλαιστίνιους που αφέθηκαν ελεύθεροι και η Ίσρα. Τα σημάδια υπάρχουν ακόμα επάνω της από την έκρηξη στο αυτοκίνητο της το 2015. Το Ισραήλ λέει πως η έκρηξη οφείλεται σε εκρηκτικά που μετέφερε. Η ίδια λέει πως μετέφερε βουτάνιο για προσωπική της χρήση. Είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε 11 χρόνια φυλάκιση.
Είχε προηγηθεί ένα πολύωρο θρίλερ με την Χαμάς να καθυστερεί την απελευθέρωση, κατηγορώντας το Ισραήλ πως δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας.
Το Ισραήλ μάλιστα είχε δώσει τελεσίγραφο μέχρι τα μεσάνυχτα για να απελευθερώσει τους ομήρους αλλιώς θα συνέχιζε τις επιθέσεις στην Γάζα.
«Από τα 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, έχουν φτάσει μόνο τα 70. Επίσης, όσον αφορά στην απελευθέρωση, το Ισραήλ εκμεταλλεύεται το θέμα. Δεν θα το δεχτούμε. Περιμένουμε απάντηση από τους διαμεσολαβητές. Η Αλ Κασάμ ανέβαλε την δεύτερη απελευθέρωση των 13 ομήρων μέχρι να πάρουμε απάντηση από τους διαμεσολαβητές και να τηρηθεί η συμφωνία», ανέφερε εκπρόσωπος της Χαμάς.
Παρακολουθούσε την απελευθέρωση των ομήρων ο Νετανιάχου
Με το στρατιωτικό του επιτελείο στο πλευρό του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρακολουθούσε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, περιμένοντας την απελευθέρωση των ομήρων.
Ο εφιάλτης, όμως, για τις οικογένειες πολλών ομήρων δεν έχει τελειώσει. Η 87χρονη Ρούθ έχει επιζήσει από το ολοκαύτωμα. Στις 7 Οκτωβρίου ένοπλοι της Χαμάς μπήκαν στο σπίτι της στο κιμπούτς Μπεερί και της είπαν να κλειστεί σε ένα δωμάτιο. Όταν βγήκε, μετά από ώρες, αντίκρυσε την απόλυτη καταστροφή και τα δέκα μέλη της οικογένειας της είχαν εξαφανιστεί.
«Σας παρακαλώ απελευθερώστε τους. Σας παρακαλώ κάντε τα πάντα για να απελευθερωθούν. Είναι οι καλύτεροι της χώρας μας. Είναι αδύνατο να το περιγράψουμε. Δημιουργικοί άνθρωποι γεμάτοι αγάπη», είπε συγγενής ομήρων.
Διαδηλώσεις στο σπίτι του Νετανιάχου
Μπροστά από το σπίτι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, διαδηλωτές ζητούν την παραίτησή του.
«Αυτός είναι υπεύθυνος για την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου. Την μεγαλύτερη στην ιστορία του Ισραήλ. 1.400 άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Μωρά, γυναίκες και παιδιά απήχθησαν, βιάστηκαν και κάηκαν μέχρι θανάτου. Θέλουμε να φύγει. Εκείνος είναι υπεύθυνος. Να φύγει χθες».
Και στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων, εδώ και τώρα.
«Ελπίζω όλοι οι όμηροι να επιστέψουν. Για εμάς είναι μεγάλη τραγωδία. Εμείς οι Εβραίοι έχουμε ζήσει πολλές τραγωδίες στην ζωή μας. Αυτές ήταν από τις μεγαλύτερες για εμάς».
Μέσα στις δύο πρώτες ημέρες της τετραήμερης παύσης του πυρός έχουν απελευθερωθεί 41ενας όμηροι.