Η ηθοποιός, Ελένη Γερασιμίδου, και η καρδιολόγος και διευθύντρια του Ε.Σ.Υ. στο «Ιπποκράτειο» Χριστίνα Χρυσοχόου, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για τα σημάδια και της άγνωστες πλευρές ενός εμφράγματος.
Η συζήτηση για το έμφραγμα δεν είναι ευχάριστη αλλά είναι αναγκαία. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, ακόμη και πολλές γυναίκες.
Η Ελένη Γερασιμίδου μιλά για το έμφραγμα που υπέστη
Μία από αυτές τις γυναίκες είναι και η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, η οποία υπέστη έμφραγμα πριν από έναν χρόνο όταν κάηκε το σπίτι της.
«Πριν πάθω το τελικό έμφραγμα είχα ενοχλήσεις. Όλα έγιναν μετά τη φωτιά. Προφανώς ήταν στεναχώρια καλά κρυμμένη. Στεναχωριόμουν αλλά προσπαθούσα να μην το δείξω. Μείναμε ένα διάστημα στο θέατρο, στην αυλή. Πήγα για διάγνωση και μου είπαν πως είναι από το στομάχι. Ένα βράδυ έγινε και πήγα στο νοσοκομείο. Ήμουν στο φεστιβάλ της ΚΝΕ. Εκεί έγινε και όταν πέρασα από τη πύλη άρχισα να πονάω. Νιώθεις πολύ πόνο στο στήθος. Πήγαμε στο νοσοκομείο και εκεί δεν με άφησαν ούτε στην τουαλέτα να πάω».
Η καρδιολόγος και διευθύντρια του Ε.Σ.Υ. στο «Ιπποκράτειο», Χριστίνα Χρυσοχόου, είπε πως το έμφραγμα είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία ενώ έχει πολλές μορφές.
«Το έμφραγμα προειδοποίει σε κάποιο βαθμό αλλά ίσως δεν το καταλαβαίνουμε εκείνη τη στιγμή. Τον προηγούμενο μήνα, πριν συμβεί το έμφραγμα, υπάρχει κάποια αστάθεια στον οργανισμό μας».
Η Ελένη Γερασιμίδου είπε πως από τα 42 της ενώ είχε υπόταση, έκανε υπέρταση όταν αρρώστησε η αδελφή της και στα 51 της εμφανίστηκε διαβήτης τύπου 2, και άρχισε να προσέχει πολύ και με δίαιτα, και να γυμνάζεται όσο μπορούσε.
Η κ. Χρυσοχόου τόνισε πως ένας από τους λόγους αύξησης των εμφραγμάτων είπε πως είναι το άγχος.
«Είναι και άλλοι παράγοντες όμως. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στις νέες γενιές είναι η φροντίδα της καρδιάς από την νεανική ηλικία ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κληρονομικότητα. Εάν έχουμε καλά γονίδια, μπορεί να καθυστερήσει να εμφανιστεί».
Το έμφραγμα, σύμφωνα με την ειδικό, δεν αφορά μόνο τους άνδρες καθώς μετά τα 60 εξισώνεται στα δύο φύλα, ούτε αφορά μόνο τους νέους. Όσον αφορά την πρόληψη, είπε πως εάν μάθουμε από την παιδική ηλικία να προσέχουμε, τότε υπάρχει πιθανότητα της πρόληψης.
H Ελένη Γερασιμίδου είπε πως το είχε σκεφτεί το έμφραγμα αλλά δεν είχε συνδυάσει το ότι μπορεί να το πάθει και εκείνη επειδή συνέβη με τη μητέρα της.
Το στρες στις γυναίκες και το έμφραγμα
Όπως επισήμανε η κ. Χριστίνα Χρυσοχόου, οι γυναίκες έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες συγκριτικά με τους άνδρες όσον αφορά την καρδιά.
«Στην γυναίκα μπορεί να εκφραστεί και σε πιο μεγάλη ηλικία, με πολλαπλές βλάβες καθιστώντας το πιο δύσκολη την ολική αντιμετώπιση. Πολλές γυναίκες κάνουν έμφραγμα λόγω συγκινησιακού στρες και μπορεί να συμβεί είτε με στεφανιαία νόσο είτε όχι. Μπορεί να συμβεί και στους άνδρες αυτό».
Πολλές φορές οι γυναίκες υποτιμούν τα συμπτώματα ή δεν τις πιστεύουν πως μπορεί να παθαίνουν έμφραγμα, σύμφωνα με την κ. Χρυσοχόου.
Η Ελένη Γερασιμίδου είπε πως μετά το έμφραγμα άλλαξε κάποιες διατροφικές της συνήθειες, έκοψε το κάπνισμα και ξεκίνησε να περπατάει περισσότερο.
«Μελέτες την τελευταία δεκαετία έχουν δείξει πως τα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας όπως και η ηχορύπανση αποτελεί παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν την εμφάνιση στεφανιαίου συνδρόμου αλλά και στην υγεία μετά το έμφραγμα. Θέλουμε περπάτημα στο έμφραγμα. Το ιδανικό είναι ο γοργός βηματισμός», είπε η κ. Χρυσοχόου.
Όπως είπε, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφράγματος είναι η φλεγμονή ή λοίμωξη από covid, η έλλειψη ύπνου, ο ανθυγιεινός τρόπος διατροφής, η ψυχολογία μας και η κεντρική παχυσαρκία(σ.σ. περιφέρεια μέσης).