Προσελκύει εκατομμύρια αγοραστές καθημερινά. Ανταγωνίζεται τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών παγκοσμίως. Διαφημίσεις με δελεαστικές προσφορές κατακλύζουν τα κινητά όλων.
Και ποιος δεν έχει πέσει πάνω σε μία διαφήμιση του ΤΕΜU στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα.
Πρόκειται για το διαδικτυακό e-shop που μπορεί κανείς να βρει από ρούχα και είδη σπιτιού, μέχρι είδη αυτοκινήτου, παπούτσια και ηλεκτρονικές συσκευές. Η μεγαλύτερη απορία όλων «πώς προκύπτουν οι τόσο χαμηλές τιμές σε μεγάλη γκάμα προϊόντων».
«Είναι κινέζικες αποθήκες οι οποίες δίνουν σε πολύ χαμηλή τιμή και έχουν παρακάμψει το πρόβλημα με τα τελωνεία γιατί έχουν ανοίξει αποθήκες στην Ευρώπη».
Οι αναζητήσεις που αφορούν το TEMU στη χώρα μας άρχισαν να αυξάνονται από τα μέσα Ιουλίου, κατάφεραν να ξεπεράσουν την Amazon τον Σεπτέμβριο και τη Shein τον Οκτώβριο.
«Το έχουν πει ως νέο shein γιατί έχει μέχρι και ρούχα ας πούμε και υπάρχει ποικιλία σε πράγματα που δεν περιμένεις, το έχουν παρομοιάσει με το γουίζ γιατί έχουν κάποια πράγματα που δεν είναι όσο καλά φαντάζεσαι.
Τα νούμερα με την εξέλιξη της πλατφόρμας σοκάρουν. Μόνο στην Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2023 το TEMU μετρούσε 60.000 μηνιαίους ενεργούς χρήστες και μέχρι τον Οκτώβριο εκτοξεύτηκαν και έφτασαν να είναι 51 εκατ.
Η εξέλιξη του ενεργών χρηστών του Temu στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters έχει διαμορφωθεί ως εξής:
-Ιανουάριος 2023 60.000 χρήστες
-Απρίλιος 2023 3.000.000 χρήστες
-Ιούλιος 2023 30.000.000 χρήστες
-Οκτώβριος 2023 51.000.000 χρήστες
«Αγοράζει» τα προσωπικά μας δεδομένα
Πολλοί καταναλωτές μπαίνουν στον πειρασμό να αγοράσουν προϊόντα σε πολύ χαμηλή τιμή. Λένε πως το τί αγόρασες με το τί θα παραλάβεις είναι ένα στοίχημα.
Πέρα από την ποιότητα των προϊόντων, μπαίνει ένα πιο σημαντικό ερώτημα. Πόσο αθώα είναι στην πραγματικότητα αυτή η πλατφόρμα.
«Όλοι λένε ότι δεν είναι ο στόχος τους να κερδίσουν από τις πωλήσεις, κερδίζουν από την πώληση των προσωπικών μας δεδομένων σε άλλες εταιρίες».
Αμερικάνικη εταιρία ανάλυσης κατηγορεί το Temu ότι μας κατασκοπεύει και χρησιμοποιεί επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό. Σύμφωνα με αυτήν την αναφορά η εφαρμογή συμβουλεύεται τις φωτογραφίες μας, τα μηνύματά μας, και παρακολουθεί τις κινήσεις μας.
«Σου λέει μην του δώσεις πρόσβαση στο μικρόφωνο ή την κάμερα γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να ακούει».
Αναλυτές αναφέρουν πως: «Είτε η εφαρμογή τα διατηρεί και τα χρησιμοποιεί για να ξεκινήσει πιο στοχευμένες καμπάνιες και για να πάρει περισσότερες παραγγελίες είτε τα μεταπωλεί σε άλλες εξωτερικές εταιρείες».
Με την πλατφόρμα να απαντάει: «Δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία του απορρήτου και είμαστε διαφανείς σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης δεδομένων μας».
Παρά τα ρεκόρ πωλήσεων, οι εργαζόμενοι στις αποθήκες του TEMU αμείβονται με 645€ τον μήνα, κάτω από τον βασικό μισθό στην Κίνα και δουλεύουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Ο κινέζικος διαδικτυακός Κολοσσός έχει ξεπεράσει σε χρήστες το e-bay στην Ευρώπη και ανεβάζει τα στατιστικά του με εξωφρενικά γρήγορους ρυθμούς.
Η εφαρμογή που λατρεύει τα προσωπικά δεδομένα
Ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος Internet Now!, μίλησε στο LIVE NEWS για το Temu.
«Η εφαρμογή ζητάει έγκριση για να παρακολουθεί τα πάντα. Μπαίνει στο κινητό, το εγκαθιστάς και λέει πως εάν το στείλεις σε φίλους σου, θα πάρεις έκπτωση. Στέλνοντας το, όμως, είναι σαν να στέλνεις το predator. Η πλατφόρμα μπορεί να δει τις φωτογραφίες σου, τα δεδομένα σου, την τοποθεσία και ζητάει και ανοιχτό μικρόφωνο. Εάν το εγκαταστήσετε και περάσετε με την κάμερα μπροστά από ένα συγκεκριμένο προϊόν, τότε θα μας στείλει ειδοποιήσεις για αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος από το Temu. Ένα κινητό με εφαρμογή Temu δεν είναι ασφαλές».