Η πρωτόγνωρη και προκλητική κίνηση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στην προγραμματισμένη συνήχηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Εργατικών, Κιρ Στρομερ όταν έγινε γνωστή η απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας.
Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα ότι ο Ρίσι Σούνακ δεν θα έβλεπε τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη που εξέφρασε δημόσια την ενόχλησή του.
«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».
Η Downing Street προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό δηλώνοντας πως ο Κυριακός Μητσοτάκης θα μπορούσε να δει τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης.
«Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».
Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας σημείωσε; «Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να το απορρίψει. Ξέρετε έχουν το δικαίωμα να έχουν αυτή την οπτική. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει την θέση της κυβέρνησης για τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Πιστεύω ότι η θέση μας είναι πολύ καθαρή».
Σύγκρουση με φόντο την Ακρόπολη
Πληροφορίες θέλουν τον Βρεττανό πρωθυπουργό να κλείνει την πόρτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω των όσων ανέφερε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στη συνέντευξή του στο BBC.
«Είναι σαν να σας έλεγα ότι θα είναι η μισή Μόνα Λίζα στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο BBC στη συνέντευξη που ενόχλησε τον Ρίσι Σούνακ.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού ισχυρίστηκε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο ασφαλέστερος χώρος για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ούτε αυτό το επιχείρημα ωστόσο στέκει καθώς μόλις πριν 3 μήνες άλλα σημαντικά εκθέματα εκλάπησαν ή χάθηκαν και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου παραιτήθηκε.
«Δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ», σχολίασε το κόμμα των Συντηρητικών.
Η διπλωματική απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού σχολιάστηκε από την βρετανική κοινή γνώμη ενώ προσερχόμενοι στο υπουργικό συμβούλιο τα μέλη της κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός.
«Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε: «Προφανώς οι συναντήσεις μεταξύ των Κρατών γίνονται και σε πολλές εξ αυτών, υπάρχουν και διαφωνίες. Αλίμονο αν όλα τα κράτη συμφωνούσαν για όλα τα ζητήματα. Αυτό που δεν έχει προηγούμενο είναι να μην γίνεται μια συνάντηση επειδή υπάρχει μια ενόχληση ή μία διαφωνία. Θεωρώ και αυτό είναι μια προσωπική μου κρίση ότι και πολιτικά και θεσμικά είναι πολύ προτιμότερη για έναν πολιτικό η έκφραση μίας διαφωνίας, ειδικά όταν έρχεται ένας Πρωθυπουργός από μία άλλη χώρα, με τόσο μάλιστα βαριά ατζέντα στη συνάντηση.
Λίγες ώρες αργότερα η Downing Street προχώρησε σε νέα διαρροή υποστηρίζοντας ότι οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει να μην αναφερθούν στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα κάτι που διαψεύδει η Αθήνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περνούσε το κατώφλι της Downing Street το μεσημέρι και η συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό ήταν προγραμματισμένη από μέρες. Η διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούναν να την ακυρώσει ερμηνεύεται και ως απέλπιδα προσπάθεια να συσπειρώσει το συντηρητικό κοινό στη Μεγάλη Βρετανία καθώς στις δημοσκοπήσεις παραπαίει και είναι πίσω 20 μονάδες από τους Εργατικούς. Πηγές από την κυβέρνηση διαψεύδουν κατηγορηματικά και τους σημερινούς ισχυρισμούς της Downing Street ότι υπήρχε συμφωνία να μην τεθεί στη συνάντηση το θέμα των γλυπτών.
«Είναι θέμα αρχών ότι συζητάμε με τους ανθρώπους. Και οι κυβερνήσεις συζητούν για όλα τα θέματα. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένα θέμα, δεν έχει σημασία πόσο ευαίσθητο είναι ή πόσο καινοτόμο, θα πρέπει να βρίσκεται εκτός συζήτησης», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών.
Για απρεπή στάση του βρετανού πρωθυπουργού κάνουν λόγο όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ζηλώντας παράλληλα ενημέρωση από την κυβέρνηση.
«Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο. Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από την απόλυτα απρεπή στάση του βρετανού πρωθυπουργού, του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό και την ακύρωση της συνάντησης που είχαν λόγω της τοποθέτησης που έχει η χώρα μας και που η παράταξή μας ξεκίνησε τη δεκαετία του 80 με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ένα ζήτημα εθνικό, που υπερβαίνει κόμματα, πρόσωπα, κυβερνήσεις».
«Η απαράδεκτη ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ, με ευθύνη του Βρετανού πρωθυπουργού, κάθε άλλο παρά δικαιώνει την -εδώ και καιρό- τακτική της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού», σημείωσε το ΚΚΕ.
«Όταν μετατρέπεις ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε παιχνίδι εντυπωσιασμών, κινδυνεύεις να βρεθείς αντιμέτωπος με την ίδια συνταγή. Και αυτό πρέπει να γίνει μάθημα», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.
Ενώ το κόμμα της Ελληνική Λύσης υπογράμμισε: «Απαιτούμε λεπτομερείς εξηγήσεις για την ύψιστη αυτή προσβολή, που δείχνει φυσικά ότι η ΝΔ είναι πολύ «μικρή» για να εκπροσωπεί την πατρίδα μας».
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η κίνηση Σούνακ απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό εντάσσετε στην προσπάθεια του να συσπειρώσει την δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών, καθώς η δημοτικότητα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο Ναδίρ.