Ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνέντευξη στο BBC και την αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η ακύρωση από τη Downing Street της προγραμματισμένης για σήμερα, συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία στιγμή.
Ο Ρίσι Σούνακ εδώ και καιρό είχε δείξει τις προθέσεις του όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα και στο ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Ελλάδα, ένα αίτημα που επανέλαβε με σαφή τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο BBC.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο άκουσμα της αιφνίδιας απόφασης του βρετανού ομολόγου του Ρίσι Σούνακ να ματαιώσει τη συνάντησή τους 19 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού των δύο ηγετών ήταν οργισμένη.
Επιπλέον, επισήμως, η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ, και πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας
Η Αθήνα διαψεύδει ότι ήταν εκτός ατζέντας η συζήτηση
Πρόταση που απέρριψε όμως η ελληνική πλευρά, η οποία θεώρησε ως δεδομένο πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Μπορεί μεν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ήταν επίσημη αλλά επίσκεψη εργασίας, ωστόσο, οι εθιμοτυπίες των δύο χωρών είχαν συνεννοηθεί εδώ και καιρό προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά.
Συγκεκριμένα, η Αθήνα διέψευσε ότι ήταν εκτός ατζέντας το ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Οι δύο λόγοι για την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ
Σύμφωνα με τος πληροφορίες, ένας από τους λόγους που ο κ. Σούνακ πήρε αυτήν την απόφαση ήταν καθώς δεν είχε ουσιαστικά επιχειρήματα να παραθέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ένας ακόμη λόγος, είναι το γεγονός πως το έκανε για «εσωτερική κατανάλωση», προσπαθώντας να κλείσει την ψαλίδα των 209 και πλέον μονάδων που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.
Συνάντηση Γεραπετρίτη – Κάμερον στις Βρυξέλλες
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Κάμερον πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά το διπλωματικό φάουλ του Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την τελευταία στιγμή το ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τι υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση για την ακύρωση του ραντεβού
Ο ανταποκριτής των «Νέων», Γιάννης Ανδριτσόπουλος, σημείωσε πως η Downing Street σήμερα, Τρίτη, «σκλήρυνε» τη ρητορική της.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού κατηγόρησε το απόγευμα της Τρίτης την Αθήνα για αθέτηση συμφωνίας. Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει να μην μετατρέψει την επίσκεψή του στο Λονδίνο σε «δημόσια πλατφόρμα» για να ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών.
Επιπλέον, σημείωσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε πως δεν θα ήταν παραγωγικό να κάμνει μία συνάντηση στην οποία θα κυριαρχούσε αυτό το ζήτημα.
Διαρροή email από τη βρετανική κυβέρνηση
Μάλιστα, η Downing Street με διαρροή της στην εφημερίδα «Sun» δημοσίευσε ένα email που εστάλη τη Δευτέρα στη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργού, Άννας Μαρία Μπούρα, σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος και το ύφος της συνέντευξης του πρωθυπουργού στο BBC ήταν ιδιαιτέρως εξοργιστικά.
Από την άλλη, εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος χαρακτήρισε αξιοθρήνητη τη στάση του Ρίσι Σούνακ. Επιπλέον, οι Financial Times έγραψαν πως «ο Σούνακ θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε αντίθεση με τον ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος κατά τους συντηρητικούς είναι διατεθειμένος να επιστρέψει τα Γλυπτά στους Έλληνες».
Παράλληλα, ένα πρώην υπουργός των Τόρις είπε στους Times πως «δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, εκτός από την αγένεια και την παντελή έλλειψη στρατηγικής από πλευράς Σούνακ».
Σύμφωνα με πηγή των Συντηρητικών, με την απόφαση αυτή, ο Σούνακ θέλησε να κάνει ένα «επικοινωνιακό show» για να ικανοποιήσει την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του και των ψηφοφόρων του.
Όπως είπε ο ανταποκριτής των «Νέων», Γιάννης Ανδριτσόπουλος, οι βρετανικές Αρχές απέσυραν και την προσωπική ασφάλεια του Μητσοτάκη επειδή «η επίσκεψη δεν είναι επίσημη».