Μία ένδειξη επιστροφής της «ψυχραιμίας» στη βρετανική πλευρά, ερμηνεύεται μάλιστα το ραντεβού που ζήτησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Τη συνάντηση μεταξύ Ντέιβιντ Κάμερον και του κ. Γεραπετρίτη, την ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε στον συνομιλητή του ότι υπάρχει πάγια και χρόνια διαφωνία για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά το σημαντικό είναι συμφώνησαν πως θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις καθώς υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα προς διαβούλευση.
Επικριτικά ήταν τα σχόλια για τον Σούνακ με δημοσιεύματα βρετανικών μέσων και στα μηνύματα στήριξης της Ελλάδας από Βρετανούς πολίτες.
Το βρετανικό διπλωματικό φάουλ απέναντι στην ελληνική αποστολή προκάλεσε βιαστικές διαρροές αλλά και προσπάθειες για… μαζέματα εκ μέρους της Ντάουνινγκ Στριτ καθώς και διαψεύσεις από την ελληνική πλευρά.
Συγκεκριμένα το Μαξίμου είναι ξεκάθαρο ότι στην περίοδο της προεργασίας για τα θέματα της ελληνοβρετανικής ατζέντας δεν υπήρξε καμία συμφωνία Αθήνας και Λονδίνου που να εμπόδιζε συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως με διαρροή έφερε στη δημόσια σφαίρα η πλευρά Σούνακ.
Στο Ντουμπάι θα μεταβεί ο πρωθυπουργός για την Ετήσια Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, με μία σειρά πολλών κρίσιμων ζητημάτων για την σωτηρία του πλανήτη.