Το MEGA επικοινώνησε με τον καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλους του Δ.Σ του Οργανισμού «The Parthenon Project», Στάθη Καλύβα, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η στάση του Βρετανού Πρωθυπουργού ακόμη και σήμερα, εκπλήσσει δυσάρεστα αλλά η πόρτα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας παραμένει ανοιχτή.
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα» λένε στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Βρετανοί τουρίστες που βρέθηκαν στον ιερό βράχο αλλά και στο σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης.
Στο άτυπο «δημοψήφισμα» του MEGA δεν υπάρχει αντίλογος.
Η κίνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει φέρει για τα καλά στο προσκήνιο το πάγιο και διαχρονικό ελληνικό αίτημα.
Το MEGA συνομίλησε με τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κ. Στάθη Καλύβα, ο οποίος υπογράμμισε πως η κίνηση Σούνακ φέρνει τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση.
«Δεν είναι σαφές ποια ήταν η λογική που τον οδήγησε. Όποια και να ήταν, όμως, σίγουρα δεν ευνοεί τον ίδιο».
Τι φοβούνται όμως οι Βρετανοί;
«Ο φόνος των Βρετανών είναι πως εάν θα αρχίσουν να επιστρέφουν αντικείμενα θα αρχίσει να αδειάζει το Μουσείο. Και όχι μόνο ένα μουσείο, αλλά θα αδειάσουν πολλά μουσεία».
Υπάρχει σύμφωνα με τον κ. Καλύβα περιθώριο για συμφωνία σήμερα;
Ο καθηγητής σημειώνει πως πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κλασική περίπτωση, όπου χρειάζεται ένας συμβιβασμός. Εμείς θέλουμε κάτι που το έχουν οι Βρετανοί και οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν αυτό που έχουν».
Ο κ. Καλύβας που είναι και μέλος του Οργανισμού «The Parthenon Project» σημειώνει πως η ελληνική στρατηγική πρέπει να έχει ως βάση την επανένωση των Γλυπτών και η διατύπωση του ελληνικού αιτήματος είναι σημαντική.
«Μπορούμε να βρούμε μία λύση που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των Γλυπτών. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε να δείχνουμε τα Γλυπτά σαν σύνολο. Στο συμφέρον μας δεν είναι να το0ννίσουμε το γεγονός πως λεηλατήθηκαν ή κλάπηκαν τα Γλυπτά, το οποίο ισχύει, αλλά δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Πρέπει να μειώνουμε έξω από αυτήν τη συζήτηση και να πούμε πως η περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι σχεδόν μοναδική».
Και στην Βρετανία η κοινή γνώμη επιθυμεί την επιστροφή τους στην χώρα μας.
Στο σύνολό τους οι έρευνες αναφέρουν πως 7 στους 10 Βρετανούς επιθυμούν την άμεση επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα που γεννήθηκαν.