Οι χρήστες του διαδικτύου συνεχίζουν να δημιουργούν και να φαντάζονται πώς θα ήταν ορισμένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του κόσμου, αν ένα μέρος τους είχε κλαπεί, τα νέα σκίτσα προκαλούν χαμόγελα εντός αλλά και εκτός συνόρων, με τις αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της ακύρωσης να είναι συνεχές, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, να έχει επιστρέψει στην Αθήνα.
Στο Λονδίνο η σιωπή μελών της βρετανικής κυβέρνησης, στη Ντάουνιγκ Στριτ, έδειχνε το κλίμα μετά την απόφαση της ακύρωσης, που όπως φαίνεται γύρισε μπούμερανγκ στον Ρίσι Σούνακ.
Άδειασμα στον Ρίσι Σούνακ και από τον εκπρόσωπο του βρετανικού μουσείου, που μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα».
«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μία ‘’σύμπραξη για τον Παρθενώνα’’ συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».
Η εφημερίδα «Sun» γράφει για το παρασκήνιο της ακύρωσης, πως η απόφαση πάρθηκε αμέσως μετά την προβολή της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC.
Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ επικοινωνεί με την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Άννα – Μαρία Μπούρα και της ανακοινώνει πως η Ρίσι Σούνακ δεν θα συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
O χρόνος και το ύφος της συνέντευξης του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ήταν ιδιαιτέρως εξοργιστικά.
Από την πρώτη στιγμή η βρετανική κυβέρνηση διέρρεε πως είχε συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά, να μην τεθεί καθόλου το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κάτι που η Αθήνα διέψευσε κατηγορηματικά.
Λάθος η απόφαση Σούνακ κατά τους πολίτες
Στον απόηχο των εξελίξεων και των πρώτων αντιδράσεων, το 66% των Βρετανών χαρακτηρίζει σε δημοσκόπηση λάθος την απόφαση Σούνακ. Το 49% τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν, με το 50% να εκτιμά πως την τελική απόφαση, πρέπει να λάβει το βρετανικό μουσείο.
Για ακόμα μία ημέρα η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απασχολεί ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Πρόκειται για διπλωματικό ατόπημα του Σούνακ, χωρίς νόημα, που μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου», σχολίάζουν οι Financial Times.
Η ιταλική «La Stampa» παρομοιάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό, με ένα μικρό παιδί που κάνει πείσματα: «Στην κορυφή της βρετανικής κυβέρνησης, ένας ενήλικος άνδρας συμπεριφέρθηκε έτσι, που θύμισε ένα οκτάχρονο αγόρι που έπαιρνε την μπάλα στο σπίτι του, όταν οι υπόλοιποι αρνηθήκαμε να τον αφήσουμε να παίξει σέντερ φορ για 17ο διαδοχικό αγώνα».
Ρέστα δίνουν οι σκιτσογράφοι
Τα ρέστα τους για το θέμα δίνουν και σκιτσογράφοι. Με το κεφάλι του Ρίσι Σούνακ να έχει αποκοπεί από το υπόλοιπο σώμα του, μέσα στο Βρετανικό Μουσείο και τον ίδιο να φωνάζει για να πείσει πως δεν τα έχει χαμένα… Εντός συνόρων ο Αρκάς, περνάει το δικό του μήνυμα για τα περίφημα Γλυπτά.
Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκουν, όμως, στον Παρθενώνα που επίσης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Και πράγματι. Τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα αλλά παραμένουν στο Λονδίνο. Η Καρυάτιδα που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν και εκτίθεται στο βρετανικό μουσείο, έχει αφήσει στο μουσείο της Ακρόπολης τη θέση της κενή.
Με αυτή την εικόνα να κάνει το γύρο του κόσμου μετά την πολιτική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ και να φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση.
Πώς να απαντήσουν και τι να πουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Αγγλίας;