Λίγα 24ωρα πριν την άφιξη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και η τουρκική ηγεσία κινείται σε διαφορετικό κλίμα στην ρητορική της και σε διαφορετικό στο πεδίο.
Με τις ημέρες να μετρούν αντίστροφα μέχρι την συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, η Τουρκία συνεχίζει την τακτική του μία κρύο μία ζέστη με τον τούρκο πρόεδρο να τείνει χείρα φιλίας.
«Η διπλωματία είναι μια σημαντική ευκαιρία όπου και τα δύο μέρη κερδίζουν με τη συνάντηση σε μια λογική γραμμή και η αρχή «win-win» ζωντανεύει. Αυτή είναι η προσέγγισή μας στην επίσκεψη στην Ελλάδα που σκοπεύουμε να κάνουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Ελπίζω ότι το ταξίδι μας στην Ελλάδα θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να μην βλέπει με καλό μάτι την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
«Οφείλω ως πρώην πρωθυπουργός με αίσθημα πολιτικής ευθύνης να πω ότι η αιτία που δεν επιλύθηκαν τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αλλά ο ίδιος ο λόγος που δεν λύνεται το Κυπριακό, δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική. Η αντίληψη του πειρατή δηλαδή, εκείνου που δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο».
Η Τουρκία με παράνομες ΝΟΤΑΜ αποπειράθηκε να κόψει στα δύο το Αιγαίο για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης και Προστασίας του Περιβάλλοντος μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.
Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το ναυάγιο το φορτηγού πλοίου RAPTOR με ΝΟΤΑΜ στην οποία ισχυρίστηκε ότι η περιοχή που ψάχνουν οι ελληνικές Αρχές είναι εντός χώρου δικής της δικαιοδοσίας και μερικώς εντός τουρκικών χωρικών υδάτων και με αφορμή ελληνική αεροναυτική άσκηση έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης Σάμου, Καλύμνου, Κω και Νισύρου.
Το μήνυμα Ερντογάν λίγο πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «Το ταξίδι μου στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου εύχομαι να φέρει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Στην συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ότι «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα». Πρότεινε δε τη λύση του «καζάν – καζάν» δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές (win – win).
«Διαφωνίες είχαμε χθες και θα έχουμε και σήμερα»
«Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας για την αύξηση των φίλων μας και τη μείωση των εχθρών μας. Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το κυριότερο είναι η βούληση για την επίλυσή τους πριν μετατραπούν σε αδιέξοδα. Αυτή είναι η προσέγγισή μας για την επίσκεψη που σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου. Διαφωνίες είχαμε χθες και θα έχουμε και σήμερα.
Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται το ίδιο κλίμα και την ίδια θάλασσα. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι το ταξίδι μας θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας για τις χώρες μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.