Η κυβέρνηση επιστρέφει στην εσωτερική ατζέντα μετά την ένταση που προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες στις ελληνο-βρετανικές σχέσεις εξαιτίας της διπλωματικής απρέπειας του Βρετανού πρωθυπουργού που ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα γλυπτα του Παρθενώνα σε συνέντευξή του στο BBC.
Επιμένει στην «απρέπεια»
«Κύριε Πρόεδρε αφήστε το Βρετανικό Μουσείο, ο πρωθυπουργός έχει χάσει τα λογικά του…», δήλωσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.
Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο προκάλεσε η διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να ματαιώσει την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Κυριακό Μητσοτάκη.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό για μικροπολιτική.
«Κύριε Πρόεδρε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ήρθε στο Λονδίνο για να τον συναντήσει. Μία σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ, οικονομικός μας σύμμαχος, ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους μας στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να αξιοποιήσει την συγκεκριμένη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε τη συνάντηση την τελευταία στιγμή. Γιατί τέτοια μικροπολιτική Κύριε Πρωθυπουργέ;», τόνισε ο Στάρμερ.
Αμετανόητος ο Βρετανός πρωθυπουργός έριξε την ευθύνη στην ελληνική πλευρά καθώς όπως υποστήριξε σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Κύριε Πρόεδρε, φυσικά και είμαι πάντοτε χαρούμενος να συζητώ θέματα τέτοιας βαρύτητας με τους συμμάχους μας, όπως η ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης ή της ενδυνάμωσης της ασφάλειάς μας, αλλά όταν ξεκαθαρίστηκε πως σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν σημαντικά θέματα για το μέλλον αλλά μάλλον να προταχθούν και να ανακινηθούν θέματα του παρελθόντος, δεν ήταν πρέπον να συναντηθούμε», υπογράμμισε ο Σούνακ.
Μάλιστα από το βήμα της Βουλής, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για συμφωνία με την ελληνική πλευρά για να μην συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα η οποία δεν τηρήθηκε.
«Όταν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα (των Γλυπτών) έχουν δοθεί στην χώρα και παραβιάζονται, μπορεί να φαίνεται ξένο στον Κιρ Στάρμερ, αλλά η γνώμη μου είναι πως όταν οι άνθρωποι δεσμεύονται πρέπει και να τηρούν αυτές τις δεσμεύσεις», συνέχισε ο Σούνακ.
«Δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις με τη Βρετανία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε ατυχές γεγονός την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του.
«Θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον ότι είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Η επανένωση των Γλυπτών αποτελεί αίτημα από την αρχή της σύστασης του κράτους μας και τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει, έχει βρει -και αυτό το βρίσκω πολύ σημαντικό- την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς και την βρετανική κοινή γνώμη, και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος», σχολίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η συνέντευξη του Κυριακού Μητσοτάκη στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενόχλησε την Downing Street, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως δεν υπήρχε καμία συμφωνία με την Downing Street για την ατζέντα της συνάντησης.
«Το να έχουμε μια συνάντηση για ένα θέμα το οποίο έχει διευθετηθεί δεν θα ήταν κάτι το παραγωγικό. Αλλά υπάρχουν και άλλες συζητήσεις οι οποίες έχουν γίνει ,υπήρχε επίσης η δυνατότητα συνάντησης με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης επίσης», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός περιβάλλοντος, Ράιαν Μπάρκλεϋ.
«Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν γνωστό ότι θα συζητηθεί και ότι θα ακουστεί η θέση μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα», σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης.
Σε δήλωσή του στα «Νέα» ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ξεκαθάρισε πως το περιστατικό Μητσοτάκη – Σούνακ δεν επηρεάζει τις συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», δήλωσε στα «Νέα» ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.
Το πρώτο βήμα για το ξεπάγωμα των σχέσεων αναμεσά στις δυο πλευρές έγινε στις Βρυξέλλες με την συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Οι δυο υπουργοί συμφωνήσαν πως θα εργαστούν για να διατηρηθούν καλές οι διμερείς σχέσεις.
«Το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα το οποίο προκύπτει από το δίκαιο, από την ιστορία και από τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η κίνηση Σούνακ εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει να συσπειρώσει την δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται ο ηγέτης των Εργατικών με τουλάχιστον 20 μονάδες διαφορά στην βρετανική κοινή γνώμη.