Ο Χένρι Κίσινγκερ μία από τις εμβληματικότερες αλλά και τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έφυγε σήμερα από την ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 100 ετών.
Μία από τις πλέον επιδραστικές αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της πολιτικής και της διπλωματίας, ο Χένρι Κίσινγκερ έφυγε σήμερα από την ζωή πλήρης ημερών.
Ο Κίσινγκερ μέχρι και σήμερα είναι ο μοναδικός άνθρωπος που υπηρέτησε ταυτόχρονα από δύο θέσεις την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, όντας υπουργός Εξωτερικών του Προέδρου Νίξον και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Ο ρόλος του στο άνοιγμα της πόρτας του Πεκίνου στην Ουάσιγκτον εν μέσω ψυχρού πολέμου τον έφερε για πάντα στο πολιτικό προσκήνιο των ΗΠΑ.
Ο Κίσινγκερ είναι ο άνθρωπος που έφερε για τις Ηνωμένες Πολιτείες την λύση στον γόρδιο δεσμό του Βιετνάμ. Παρακάμπτοντας το Κογκρέσο και ενώ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του Βόρειου Βιετνάμ ενέκρινε το σχέδιο σαρωτικού βομβαρδισμού της Καμπότζης στον οποίο έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Για την συμβολή του στο Βιετνάμ του απονεμήθηκε από κοινού με τον Βορειοβιετναμέζο ομόλογό του το Νόμπελ Ειρήνης. Ο Λε Ντουκ Θο από την πλευρά του δεν το αποδέχθηκε ποτέ.
Χάρη στον Χένρι Κίσινγκερ Ρωσία και ΗΠΑ υπέγραψαν όχι μία αλλά δύο συμφωνίες παράλληλου αφοπλισμού και ελέγχου των πυρηνικών τους οπλοστασίων.
“Σκοτεινή” είναι και η εμπλοκή του Κίσινγκερ στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Αποχαρακτηρισμένα αρχεία του State Department δείχνουν πως ο Αμερικανός διπλωμάτης γνώριζε τα τουρκικά σχέδια με κάθε λεπτομέρεια.
Τον Κίσινγκερ κατηγόρησαν επίσης για το πραξικόπημα Πινοσέτ στη Χιλή αλλά και τον θάνατο του Προέδρου Αλιέντε.
Ακόμη και για τους Αμερικανούς όμως ο Κίσινγκερ υπήρξε βαθιά διχαστική προσωπικότητα. Πολλοί τον είχαν χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου.
Το Rolling Stone στο αφιέρωμα για τις ημέρες και τα έργα του τοποθέτησε τίτλο που αναφέρει «Χένρι Κίσινγκερ, εγκληματίας πολέμου, αγαπητός των ισχυρών της Αμερικής, επιτέλους πέθανε».