Πρώτη Δεκέμβρη σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.
Ο ιός του HIV εμφανίστηκε το 1981 στην Αμερική, πριν από 42 ολόκληρα χρόνια. Το 1981 εμφανίστηκε και στην Ελλάδα και το 1983 είχαμε τον πρώτο θάνατο.
Στη χώρα μας, από τότε που έγινε η πρώτη διάγνωση έως σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι 20.493 άτομα ζουν με τον ιό, εκ των οποίων το 82.1% αφορά άνδρες.
Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει αύξηση στις νέες διαγνώσεις, δηλαδή από 20% πάμε στο 37,3% συγκριτικά με μια 4ετια πριν.
Το πρώτο 10μηνο του 2023 καταγράφηκαν 531 νέες διαγνώσεις, 416 άνδρες και 115 γυναίκες. Παγκοσμίως, περίπου 40.000.000 άτομα ζουν με τον HIV.
Η κάμερα της «Ελένης» βρέθηκε στη «Θετική Φωνή», τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος, και μίλησε με τους υπεύθυνους για τις δράσεις του Συλλόγου αλλά και το στίγμα που παραμένει στην ελληνική κοινωνία.
«Είναι σοκαριστικό πως…»
Ο Μάριος Ατζέμης, υπεύθυνος μείωσης βλάβης στη ‘Θετική Φωνή’, διαγνώστηκε με HIV πριν από 13 χρόνια σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη, καθώς είχε χάσει μόλις τους δύο γονείς του.
«Διαγνώστηκα το 2011 μέσα στην επιδημική έξαρση που υπήρξε στους χρήστες ουσιών στο κέντρο της Αθήνας. Το είχα υποψιαστεί από την άποψη ότι αρκετές φορές βρέθηκα σε μια κατάσταση που δεν είχα πλήρη έλεγχο και μοιράστηκα σύνεργα χρήσης. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για εμένα γιατί με βρήκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Την ίδια χρονιά είχα χάσει και τους δύο μου γονείς και μετά από κάποιους μήνες βγήκα θετικός στον HIV».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Θυμάμαι ότι έκανα μια ηλίθια ερώτηση στη γιατρό, ‘πόσος καιρός μου μένει ακόμα;’. Είχα έναν έντονο φόβο θανάτου σε εκείνη τη φάση. Σε αυτές τις στιγμές, παίζει μεγάλο ρόλο η υποστήριξη που θα λάβει ένας άνθρωπος. Αν είναι μόνος του και έρημος δε θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι, δεν μπορούσα να διαχειριστώ και τις δύο καταστάσεις μαζί.
»Είναι σοκαριστικά τα ποσοστά των ανθρώπων που πιστεύουν ότι μεταδίδεται από την τουαλέτα, από σάλιο, από τσίμπημα κουνουπιού. Ένα 68% του δείγματος της έρευνας απάντησε ότι δε θα έκανε καμία είδους σχέση με οροθετικό άτομο. Το στίγμα είναι σοκαριστικό, είναι τεραστίων διαστάσεων. Από τους νέους ανθρώπους, τους εθελοντές που έχουμε στη ‘Θετική Φωνή’ παίρνω τεράστια ελπίδα. Πέρα από την επιστήμη προχωράει και η κοινωνία».
Στην «Ελένη» μιλάει και Γιάννος Λεβισιανός, εργαζόμενος στην ‘Θετική Φωνή’ αναλύοντας τα ποσοστά του ιού αλλά και με ποιον τρόπο μπορούμε να προστατευτούμε χωρίς να φοβόμαστε να ζήσουμε.
«Οι συνολικές διαγνώσεις στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από 20.000 εδώ και 42 χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση HIV. Δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν γνωρίζει τους τρόπους μετάδοσης του HIV και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στιγματίζει και τα άτομα που ζουν με τον ιό και συγκεκριμένες συμπροφορές που σχετίζονται με τον HIV. Οι δύο κύριοι τρόποι της μετάδοσης είναι μέσω της ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών και της σεξουαλικής μετάδοσης. Δεν κολλάει ούτε με το σάλιο, ούτε με την αγκαλιά ούτε με το φιλί».
Σύμφωνα με έρευνα, το 25% των Ελλήνων δηλώνει ότι δε θα ξεκινούσε φιλία, δε θα νοίκιαζε σπίτι και δε θα καθόταν δίπλα σε ένα οροθετικό άτομο
«Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο και τον καλούμε να εξετάζεται τακτικά για να γνωρίζει και να μη μεταδίδει».