Μία εικόνα χίλιες λέξεις είναι πραγματικά η φράση που περιγράφει το τετ α τετ που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός ανάμεσα στον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον βασιλιά Κάρολο ο οποίος φορούσε γραβάτα με ελληνικές σημαίες.
Αν οι Βρετανοί είναι γνωστοί σε όλον τον πλανήτη για το φλεγματικό τους χιούμορ, ο Βασιλιάς Κάρολος είναι ο άνθρωπος που το «απογείωσε» με μια ενδυματολογική επιλογή απέκρουσε το απερίγραπτο διπλωματικό φάουλ του Ρίσι Σούνακ απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Κάρολος εμφανίστηκε στο σύντομο ενσταντανέ που είχε με τον Ρίσι Σούνακ, στο Ντουπάι στη Σύνοδο για το Κλίμα φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία και φαίνεται πως με τον πιο αθόρυβο τρόπο του μετέφερε και τις σκέψεις όλων των Βρετανών.
«Το αφήνω πίσω»
Την πρόθεσή του, Ελλάδα και Βρετανία, να διατηρήσουν τις καλές τους σχέσεις παρά το unfair του Βρετανού ομολόγου του, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg:
-Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω πολλά να προσθέσω σε αυτό το θέμα, ούτε και να εμπλακώ στην εσωτερική βρετανική πολιτική.
-Francine Lacqua: Μιλήσατε με τον Πρωθυπουργό Sunak; Αισθάνεστε ότι έχετε αφήσει το θέμα πίσω σας;
-Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα θα ήθελα να αφήσω πίσω αυτό το ατυχές περιστατικό, όμως πάντοτε «για το ταγκό χρειάζονται δυο».
-Francine Lacqua: Έχετε μιλήσει μαζί του;
-Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι.
Από την άλλη ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίζεται ξανά, αμετανόητος και προκλητικός:
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – από νομική άποψη τα γλυπτά δεν γίνεται να επιστραφούν και είμαστε κατηγορηματικοί(…) Η οπτική και η θέση μας είναι ξεκάθαρη: τα γλυπτά αποκτήθηκαν νομίμως».
Ενώ προσπάθησε να ρίξει το μπαλάκι, της μη νομιμότητας παραχώρησης των γλυπτών στην Ελλάδα, στον Τζορτζ Όσμπορν ως διευθυντή του βρετανικού μουσείου, ο οποίος νωρίτερα τον είχε «αδειάσει» για την απρεπή συμπεριφορά του.
«Δεν είναι γιατί ο Μητσοτάκης θα διεκδικούσε τα Ελγίνεια μάρμαρα αλλά επειδή συνάντησε τον Κιρ Στάρμερ την προηγούμενη μέρα. (Ο Σούνακ) θα έπρεπε να πεισμώσει να είναι ένας σοβαρός άνθρωπος που συναντά έναν άλλο Ευρωπαίο πολιτικό ηγέτη όταν είναι στην πόλη και να μιλήσουν για την Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, το μεταναστευτικό και ό,τι σχετίζεται με την Ελλάδα».
Tο θέμα της επιστροφής των γλυπτών τροφοδοτεί και την ελληνική πολιτική σκηνή, Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης προτείνει σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να στείλουν από κοινού επιστολή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Οφείλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευση και την ενόχλησή μας για την απόφαση του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, κ.κ. Rishi Sunak, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η κίνηση αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις κατά τα άλλα άριστες ελληνοβρετανικές σχέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πίσω… στο βάθος και μόνος
Καμία κριτική όμως για τον αγενή πρωθυπουργό δεν θα ήταν τόσο ηχηρή όσο αυτή.
Ο Ρίσι Σούνακ είδε τον εφιάλτη των τελευταίων ημερών να ορθώνεται μπροστά του. Η Ελληνική σημαία σε γραβάτα… στο στέρνο του βασιλιά.
Εκτός από την ελληνική γραβάτα ο Κάρολος φορούσε και γαλανόλευκο μαντήλι στην μπροστινή τσέπη του κουστουμιού του.
Πάντως ο Ρίσι Σούνακ που βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει, είναι σε αμηχανία. Απομονωμένος ακόμα και στην οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου.
Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων αναφέρονται πλέον στα Μάρμαρα του Παρθενώνα και όχι στα Ελγίνεια Μάρμαρα και αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη ήττα του κυρίου Σούνακ.
Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε… κατά τύχη με τον αντίπαλο του Σούνακ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των επαφών του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ντουμπάι είχε μία μη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του και στη συνέχεια επέστρεψε στο ελληνικό περίπτερο, όπου θα συναντούσε τον Αμερικανό απεσταλμένο για το κλίμα Τζον Κέρι.
Στη διάρκεια αυτής της ολιγόλεπτης διαδρομής ο Έλληνας πρωθυπουργός έπεσε κατά τύχη πάνω στον Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη των Βρετανών Εργατικών. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για λίγα λεπτά, με το Μέγαρο Μαξίμου να μην δίνει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησής τους.